05 MARTIE 2024 •
Cât te reținem cu cititul? 5 minute
În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.
Bună, Roxana! Povestește-ne puțin despre tine.
Bună, sunt Roxana Mihai, am 27 de ani și sunt debutantă în domeniul floristicii. În ciuda faptului că am terminat un liceu cu profil real și că am absolvit o facultate și un masterat în finanțe – deci departe de sfera creativă -, am avut dintotdeauna ascunsă în mine o latură artistică. Am lucrat timp de șase ani în corporații ca analist financiar și contabil, dar anul trecut mi-am pus întrebarea dacă asta îmi doresc să fac tot restul vieții. După un timp de căutări interioare, răspunsul a fost “nu”. Așa că, încurajată și de soțul meu, mi-am luat inima în dinți și am dat frâu liber laturii creative din mine.
De unde pasiunea pentru flori?
Nu am avut un vis din copilărie să devin florist, mai ales că atunci când eram mică domeniul acesta nu era atât de dezvoltat ca acum, iar florăriile artizanale sau atelierele florale ocupau un procent foarte mic pe piață. În România, de-abia recent floristica a fost ridicată la rang de artă.
Eu am descoperit-o în perioada pandemiei, după mai multe călătorii în Olanda, unde lucra soțul meu. Acolo am luat contact cu celebra lor cultură a florilor tăiate, acolo am descoperit floriști și am vizitat florării și atunci am realizat că aș vrea să cunosc mai multe despre acest domeniu. Anul trecut m-am înscris la un curs de începători în București, unde am învățat de la zero ce înseamnă. Și pentru că mi-a plăcut foarte mult, în decembrie, imediat după terminarea cursului, am înființat ROWA Flowers.
Cât a fost investiția inițială?
În ciuda faptului că mă pricep la cifre, nu am reușit sa fac un calcul, investiția fiind făcută gradual, nu toți banii au fost cheltuiți într-un singur loc. Dar investiția a fost mică pentru că lucrez din atelier pe bază de comenzi online, fără un magazin fizic (unde chiria și taxele aferente ar fi fost mari). Ca ustensile și materiale de lucru, nu cred că investiția a fost mai ridicată de 10.000 de lei. Această sumă reprezintă investiția inițială pentru ca încă investesc în afacerea mea prin cursuri pentru perfecționare, materiale, ustensile și tot timpul dedicat.
De unde vine numele atelierului tău?
Inițial l-am gândit ca o alăturare a primelor silabe din cele două prenume ale mele, Roxana Valentina. Dar am remarcat că, atunci când l-am scris cu W, lumea a început să îl citească mai degrabă “roua”, lucru care a mi s-a părut deosebit fiindcă stabilește o conexiune cu prospețimea. Am păstrat până la urmă această pronunție și așa am ajuns să mă și prezint: sunt Roxana de la ROWA (citit „roua”) Flowers.
Cum ai ajuns la STUP?
După ce am terminat cursul de florist, am făcut o postare pe Facebook în care îmi surprindeam familia și prietenii cu noul “job” (dacă îi pot spune așa). Atunci, Claudia de la STUP, care îmi este verișoară, a dat share la postare (pentru a mă ajuta cu promovarea) și mi-a scris să mă întrebe dacă aș vrea să vin aici să văd cum m-ar putea ajuta. Eu, la vremea respectivă, știam că STUP aparține de Banca Transilvania și i-am spus că nu îmi doresc un credit. A râs și mi-a răspuns că STUP nu este despre asta. Așa că o săptămâna mai târziu am venit să descopăr mai multe.
La ce servicii STUP ai apelat?
Am apelat la Regnet pentru înființarea firmei, la BT pentru deschiderea contului bancar, la DC Conta pentru contabilitate și la FGO pentru soluția de facturare. Iar casele de marcat le-am luat de la Danubius.
Cum ți s-au părut partenerii aleși?
La Regnet mi-a plăcut că tot ce ține de înființarea firmei a avut loc cu un input foarte mic din partea mea. Doar am trimis niște documente, mi-au spus când să le semnez și atâta tot. Cred ca m-aș fi demoralizat dacă ar fi trebuit să mă ocup singură de înființare, să merg de la o ușă la alta, să fac 10.000 de drumuri pe la instituții. Mi-am dorit un start frumos în afaceri, în care să nu-mi pierd entuziasmul, iar venirea la STUP m-a ajutat să mi-l păstrez.
Cu cei de la DC Conta, îmi place că totul este la obiect. Când am orice nelămuriri, îi sun și îmi spun exact ce am nevoie să știu. Mai mult, le-am dat acces inclusiv în FGO pentru a putea ține mai ușor evidența facturilor emise de mine și, nu în ultimul rând, pentru a mă putea ajuta mai rapid cu e-factura. :)
Pentru că aminteai de soluția de facturare, ce părere ai despre ea?
Îmi place FGO pentru că are o interfață destul de intuitivă și am învățat destul de repede să-mi înregistrez clienții și să emit facturi. Am avut o singură neclaritate doar: nu reușeam să văd data de încasare a facturilor, însă a fost suficient să trimit un email către echipa lor și mi-au trimis imediat toți pașii prin care pot să îmi link-uiesc contul bancar ca să văd soldul contului direct în aplicație. Mi-au răspuns mai rapid decât așteptam, îți spun sincer. Am apreciat foarte mult.
Cum te-a ajutat Danubius?
În momentul în care am discutat de casele de marcat, am crezut că va trebui să mă ocup personal de înregistrarea lor la ANAF. Ce n-am știut și m-a surprins plăcut a fost faptul că se ocupă tot ei de acest aspect. Mi-au mai luat o grijă de pe umeri și le mulțumesc pentru asta.
Ce sfaturi ai avea pentru un antreprenor la început de drum?
Să își cultive constant încrederea de sine și, atunci când dau de un moment dificil, să nu se demoralizeze. Mai bine își amintesc de celelalte o sută, două sute de momente bune sau reușite pe care le-au acumulat anterior și merg tot înainte.
Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.