Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Alexandra

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

15 AUGUST 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 5 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.


Hey, Alexandra! Cine ești și cu ce face businessul tău?

Bună. Sunt fost jurnalist, ca formare. În clasa a VI-a visam în secret să devin Andreea Esca și credeam că aceasta este pasiunea vieții mele. Dar, fast forward niște ani mai târziu, după ce am lucrat în presă și apoi drept consilier pentru relația cu presa la Ministerul Agriculturii, lucrurile s-au schimbat în viața mea și am ajuns să îmi creez propriul business. Inițial, am pornit cu două site-uri online, Lady Cozac și CatBox - Lady Cozac era locul în care cream papetărie pentru evenimente, iar CatBox un magazin de cadouri personalizate. Anul trecut ne-am dat seama că e prea greu să întreținem două site-uri așa că am făcut un merger între ele și am mutat totul pe Wonderstore - o platformă care gestionează atât cadourile, cât și invitațiile și tot ce am mai creat în ultimii 10 ani. Anul acesta m-am întors la Lady Cozac și îmi doresc să relansez brandul cu focus pe colecția de plannere. Ele au deschis cel mai frumos capitol al antreprenoriatului pentru mine și lor caut să le dau acum o nouă viață și un nou drum. Practic, Lady Cozac va fi un spațiu dedicat instrumentelor de organizare și planificare.

Hai! Care e povestea plannerelor Lady Cozac?

Povestea a început dintr-o joacă. Nici nu mă gândeam că m-ar pasiona sau că ar fi ceva ce vreau să fac în viitor. Atunci când realizam obiecte de papetărie pentru evenimente, chiar dacă totul era frumos și jucăuș și mă încânta lucrul cu detaliile, rezultatele nu mă mulțumeau la nivel emoțional. Pentru că era vorba de obiecte de care oamenii se bucurau pe moment, dar apoi le aruncau sau le uitau într-un sertar și nu îmi dădeau sentimentul că aș avea o misiune, un scop mai mare.

Primul planner a apărut în 2015 și a fost unul de organizări evenimente, pentru nunți în special. Creându-l, mi-am dat seama cât de mult îmi plac structurile acestea de organizare și cât de magice pot să fie. Cu toată tehnologia de sub buricele degetelor noastre, am ajuns să ne ferim sau ne eschivăm de a mai scrie pe hârtie, dar se întâmplă niște lucruri foarte frumoase atunci când o facem. Studiile au demonstrat că atunci când scriem pe hârtie creierul nostru percepe altfel informațiile. În plus, scrisul de mână ne clarifică gândurile, ne ajută să ne reducem nivelul de stres sau anxietate și în plus ne îmbunătățește memoria și creativitatea. De la planner-ul de nuntă, a venit natural un planner de sarcină – și clientele mele au migrat către el, după care, fără nicio legătură, am trecut la crearea unui planner pentru profesori. Mama mea este profesoară și mi-am dorit să-i ofer un tool de organizare pentru toate provocările pe care le întâmpină. Este mai mult decât un instrument didactic clasic - include orare, structura anului școlar, organizare la clasă… - dar are și informații din cele mai recente studii despre psihologia și dezvoltare emoțională a elevului. Am pus accent și pe sănătatea emoțională a profesorului. Sunt sigură că un profesor care are grijă de el și de starea lui de bine, are resursele necesare să pregătească elevii pe care îi are în clasă.

Nu în ultimul rând, am creat și o colecție generală de plannere, de organizare pentru fiecare zi, dar am în plan și unele noi, pentru dezvoltarea creativității, pentru gestionarea finanțelor personale, îmbunătățirea relației cu banii etc. Studiile îmi dau mult material de lucru. :)

Cât durează realizarea unui planner?

Partea de design și de text a planner-ului de nuntă a durat cam jumătate de an. Dar e drept că atunci când l-am creat mă ocupam de mai multe lucruri, fiind la început. Îmi aduc aminte că eram numai patru în firmă și gestionam două site-uri online, pentru care cream produsele și tot noi făceam producția, gestiunea și livrarea. Acum am început să creez plannere și pentru clienții mei (oameni sau companii care au un program/ structură pe care un produs de acest fel îi ajută în conversia clienților sau le accentuează linia de business) și mi-am dat seama că pot finaliza un proiect și într-o lună. Asta pe de o parte pentru că mă concentrez exclusiv pe crearea de plannere, pe de altă parte pentru că modul meu de lucru a evoluat odată cu experiența acumulată.

Ce planuri ai pentru planner-ele tale astăzi?

Dat fiind că cea de-a zecea ediție a planner-ului de nuntă se termină în curând (și că în total am reușit să vând 10.000 de bucăți în cele 10 ediții), îmi doresc foarte mult ca la ediția următoare să găsesc parteneri pe care să-i includ în paginile lui cu serviciile lor. Cred că s-ar integra foarte bine cu look-ul de revistă al planner-ului. În plus, le ofer o poziție unică în fața potențialilor clienți. Reclamele vin și trec, indiferent că e vorba de un banner online, de un sport radio sau de o revistă. Agenda de nuntă este un instrument util pe care miresele îl folosesc intens în perioada pregătirilor. Să fii în paginile planner-ului, ești mereu în atenția lor. Pentru Lady Cozac, în general, îmi doresc să ajut oamenii să-și schimbe percepția cu privire la organizare. Cu toții suntem fericiți când avem o idee de proiect, de business sau de orice altceva, dar când vine vorba de execuția ei, fie procrastinăm, fie ne speriem, fie nu știm de unde să începem. Eu vreau să le arăt că planificarea poate fi distractivă, iar prin planner-ele mele încerc să aduc metode creative, fundamentate psihologic, de a ieși din loop-ul lipsei de acțiune astfel încât să se simtă inspirați să facă un pas înainte. Indiferent de provocările pe care le întâmpină, toate se pot rezolva prin planificare. Asta dacă ne raportăm la organizare ca la un proces creativ, care ne inspiră și ne pune în valoare ideile.

Pe tine ce provocări te-au adus la STUP?

După ce am fost parteneră în Wonderstore timp de 10 ani și produsele Lady Cozac s-au vândut exclusiv acolo, anul acesta am simțit că trebuie să fac un pas în direcția unei afacerii proprii. Din păcate, eu am ajuns la STUP după ce mi-au ieșit actele de la Registrul Comerțului și mi-a părut super rău când am aflat că puteam să fac totul mult mai ușor. Dar am venit ulterior să îmi deschid contul și punctul de lucru și mi s-a părut efectiv magic cum funcționează lucrurile la STUP. E un ajutor extraordinar pentru antreprenorii la început de drum, fiindcă te ajută să nu mai pierzi timpul, să nu mai cauți ore sau zile în șir pe Internet și să nu te mai îndoiești dacă informația primită e verificată. Aici știi că totul e verificat și, în loc să mai mergi orbește, poți merge cu toată încrederea înainte.

Ce parteneri STUP ți-au venit în ajutor? Am lucrat cu Regnet pe partea de punct de lucru, am deschis contul firmei la Banca Transilvania și am început discuțiile cu MTH.Digital pentru promovarea afacerii.

Cum a fost interacțiunea cu Regnet și MTH.Digital?

Funny story: habar nu aveam că STUP mă poate ajuta cu deschiderea punctului de lucru. Habar nu aveam de unde să apuc situația și tot amânam. Când sunt multe de făcut și devin copleșită, interacțiunea cu instituțiile statului mă îngrozește. Vorba aia: ști când pleci, da habar nu ai când te întorci. Dar trebuia să rezolv situația și m-am gândit să îi scriu Ioanei. Ea are grijă de mine de când sunt în STUP. Nu am sunat-o pentru că am fost sigură că o să îmi spună politicos că asta nu pot face. Dar ghici ce? Ioana mi-a răspuns instant și m-a pus în legătură cu cei de la Regnet și totul a fost foarte simplu. Comunică foarte clar și totul a părut floare la ureche. Am primit un mail cu datele de care aveau nevoie, am răspuns la el și n-a trebuit să mă deplasez deloc. Factura a fost și ea mai mult decât decentă pentru timpul câștigat.

Cu MTH.Digital am început discuțiile înainte de GPeC, summit-ul magazinelor online, dar fiindcă Raluca Radu s-a ocupat personal de el, a rămas să ne auzim după terminarea lui. Așa că acum reluăm discuțiile. Avem în plan să dezvoltăm mai bine componenta de social media pentru că, deși paginile sunt lansate, am nevoie de un ochi de expert ca să pot duce mai departe comunicarea pe ele. Mi-e greu să reiau interacțiunea cu cei 25k urmăritori de pe pagina de Facebook, după toată perioada în care am comunicat mai mult pe Wonderstore. Am mai multe vizualizări și engagement pe Instagram, unde sunt puțin sub 5.000 de followeri. Ca să îți dau și un exemplu: la un moment dat, am folosit aceeași postare cu rutina mea de dimineață atât pe Facebook, cât și pe Instagram. Pe Instagram a avut super multe comentarii și discuții pe subiect, iar pe Facebook interacțiunea a fost minimă. E clar că am nevoie să înțeleg mai bine nevoile urmăritorilor mei. Dar am încredere că împreună cu Raluca o să îi dau de cap :)

Ce ți-a plăcut cel mai mult la STUP?

Cel mai mult mi-a plăcut atmosfera din STUP. E totul foarte calm și cald, deși lucrurile se întâmplă foarte repede. Iar când știi că există cineva acolo care îți poartă de grijă și te sună când apare ceva potrivit pentru tine – un eveniment, o oportunitate – ai cel mai frumos sentiment de siguranță pe care îl poți întâlni într-o interacțiune de business. Îmi place cum a fost gândit, cum sunt atât de servicii la îndemână la un telefon distanță. Lucrurile astea sunt mină de aur pentru un antreprenor.

Cum ai recomanda STUP prietenilor?

Am avut în jur oameni care m-au întrebat “unde să îmi fac firmă?”. I-am trimis direct la STUP pentru că “este locul ăla în care intri și până îți bei tu cafeaua firma ta e gata”. Acum să nu ne imaginăm că bați din palme, dar sincer, lucrurile se întâmplă foarte repede la ei. Pentru un antreprenor singur, la început de drum, totul e destul de scary. În special în momentele în care te simți copleșit ai nevoie de confortul pe care ți-l oferă STUP - de a fi pe mâini bune, în siguranță, printre profesioniști.

Ce ai vrea să mai știe oamenii despre plannerele Lady Cozac?

Că misiunea unui planner este de a oferi un spațiu sigur pentru ideile lor. Avem zeci, sute sau mii de planuri și visuri care zboară, efectiv și pe care le pierdem. Toate au nevoie de un loc safe, plin de blândețe, în care să se simtă confortabil să iasă la lumină. După ce ideile sunt așternute pe hârtie, și pașii de urmat pentru a realiza acele visuri devin mai clari. Dispare și sentimentul de vinovăție că au trecut zilele și anii iar noi n-am reușit să facem ce ne-am dorit sau să ajungem unde am vrut. Plannerele Lady Cozac au o structură nedatată astfel încât să poți începe chiar de astăzi să lucrezi la planurile tale, indiferent că e august, că e luni dimineața sau iarna după Crăciun. Acum e momentul și soluția îți e la îndemână. Trebuie doar să alegi să o încerci.

Când plannerul va fi gata completat, va purta cu el cea mai frumoasă călătorie. Cea a visurilor tale. Atât a celor care s-au împlinit, cât și a celor care păreau o idee bună, dar pe care ai decis să le lași să plece.

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

03 OCTOMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Alexandru

Află mai multe

11 IULIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Joseph și Tony

Află mai multe

18 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Denisa

Află mai multe