30 IANUARIE 2024 •
Cât te reținem cu cititul? 4 minute
În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.
Bună, Maria! Cine ești și cu ce te ocupi?
Numele meu este Maria Costake și de un an de zile am început o afacere în jurul eșarfelor de mătase. Pentru că sunt specializată în ilustrația botanică, mi-am dorit foarte mult să realizez un produs numai al meu - sofisticat, luxury, având ca bază lucrările proprii –, iar zona de fashion mi s-a părut o direcție potrivită în acest sens. Alegerea de a folosi mătase a venit ușor mai apoi, fiind materialul prețios care îmi poate completa cel mai bine creațiile și ce visez să întreprind.
De unde vine pasiunea ta pentru ilustrația botanică?
Chiar dacă din clasa întâi până la absolvirea liceului am urmat un profil teoretic, eu pictez de la patru ani. Pasiunea pentru plante am avut-o dintotdeauna, dar am descoperit-o mai bine în timpul pregătirii pentru admiterea la UnArte și în timpul facultății: de fiecare dată când cineva îmi așternea în față o floare, rămâneam acolo ore în șir, desenând fiecare frunzuliță. Astăzi, mi se pare că și tehnica tradițională pe care o folosesc – în acuarelă și creion – se potrivește foarte bine cu plantele, iar în acest fel reușesc să scot ceva frumos din ele, așa cum ele scot ceva frumos din mine. Până la urmă, florile reflectă cine ești tu ca persoană, iar eu aleg să le pictez potretele, așa cum alții pictează portretele oamenilor.
Cum ai trecut de la pasiune la afacere?
Inițial, am lucrat freelance pe PFA, dar cu trecerea timpului, PFA-ul a devenit o entitate prea mică pentru planurile mele de viitor, așa că am decis că e momentul să trec la un SRL. Asta pentru că, la un moment dat, aș vrea să pot deschide un sediu/magazin, aș vrea să mai angajez pe cineva, aș vrea să cresc. Am vrut inclusiv un contabil, pentru că până acum mi-am ținut singură contabilitatea și mi-am dat seama că îmi ia din puterea creativă. Așa am luat și decizia de a veni la STUP ca să mut activitatea firmei pe SRL.
La ce servicii STUP ai apelat?
Am apelat la cele care mă apăsau cel mai tare: la Regnet pentru mutarea activității de pe PFA pe SRL. Odată cu acest serviciu, am accesat și serviciile de contabilitate de la DC Conta, împreună cu soluția de facturare oferită de FGO. Dar pe lângă toate astea, am mai avut o discuție și cu fetele de la The Yellow Creators pentru realizarea fotografiilor din următoarea colecție de eșarfe. Până acum, m-am ocupat eu de această parte, dar am ales să o externalizez ca să mă pot dedica exclusiv creării ilustrațiilor și produselor.
Cum a fost experiența ta cu partenerii aleși?
Cu Regnet, totul a decurs incredibil de ușor. Le-am trimis online tot ce mi-au cerut, iar ei s-au ocupat să-mi deschidă firma fără ca eu să trebuiască să mai fac altceva.
De la DC Conta mi s-a dat o contabilă foarte drăguță cu care să țin legătura și care îmi ia acum toate grijile de pe umeri. Mulțumită ei, pot spune că nu mă mai sperie contabilitatea. Și deși tot schimbul de informații are loc pe mail, îmi place să trec pe la sediul DC Conta de fiecare dată când trebuie să duc sau să ridic vreun act fizic.
Soluția de facturare de-abia am luat-o și încă nu am apucat să o folosesc, dar urmează să o descopăr cât de repede. Consultanta din partea FGO a fost foarte drăguță și m-a încurajat să îi scriu sau să o sun pentru orice neclaritate.
Cum ai descrie STUP în câteva cuvinte?
Cred că STUP e locul perfect unde poți găsi orice ai nevoie pentru afacere, într-un mediu fresh, primitor, cu o echipă tânără. Un punct în plus e și faptul că poți face aproape totul online, fapt pentru care v-am recomandat și vă recomand în continuare (așa cum și voi mi-ați fost recomandați mie de o prietenă care a găsit contabil la STUP).
Ce planuri de viitor ai pentru businessul tău?
Mi-ar plăcea foarte mult să am câteva colaborări cu designeri sau branduri cunoscute. Am fost de curând la târgul de brand licensing din Londra unde mi-am dat seama că pot realiza foarte multe lucruri pentru ele cu skill-urile pe care le am. Așa că sper să mă ducă cât mai departe. Dar la fel de mult îmi doresc și să intru cu produsele pe mele în concept store-uri din străinătate astfel încât să poată fi apreciate și în afara României.
Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.