Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Flori și Dan

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

17 OCTOMBRIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 5 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.  


Povestiți-ne puțin despre voi și lucrurile frumoase pe care le faceți.

Flori: Eu sunt Flori și, de vreo 5 ani, lucrez în HR, într-o corporație. Mereu mi-am dorit să intru în zona de antreprenoriat, să-mi deschid ceva pe cont propriu și să explorez ce-mi place pentru că, atunci când lucrezi în mediul corporate, simți că îți pierzi interesul pentru lucrurile care te fac fericit. Eu n-am vrut să-l pierd, așa că, împreună cu Dan am luat decizia să ne deschidem propriul business.

Dan: Eu sunt Dan și, la fel ca Flori, lucrez tot în corporație. Pentru o bună bucată de timp am lucrat amândoi la aceeași companie (unde ne-am și cunoscut) și, odată cu relația noastră, am descoperit că avem și un alt punct comun: faptul că de mult ne doream un business al nostru. Ne-am dat seama că e mai ușor în doi și că ideile cu care venim și lucrurile pe care le construim ar fi mult mai frumoase și bune dacă le realizăm împreună. Și așa a luat naștere Poetic Home Atelier, magazinul nostru online de obiecte decorative din ciment și nisip de marmură.


Care a fost intenția și inspirația din spatele businessului vostru?

Flori: Ne-am gândit că putem ajuta oamenii să fie mai organizați cu lucrurile lor (și spun asta din propria experiență cu bijuteriile, ceasurile, accesoriile și chiar make-up-ul). Obiectele pe care le creăm la Poetic Home Atelier nu sunt doar decorative, ci și funcționale pentru că, dincolo de frumusețe, aduc un plus de utilitate spațiului interior. Designul minimalist se pretează oricărui tip de locuință, iar mie, personal, îmi dau o stare de liniște și relaxare de care mi-aș dori să se bucure și alții.

Dan: Despre inspirație, pot să îți spun că a venit din dragostea noastră pentru plante. Având peste 30 acasă, am decis să folosim numele lor în denumirea produselor, iar alegerea cimentului și a nisipului de marmură ca materiale de lucru a venit natural, atât pentru textura lor premium, cât și pentru faptul că sunt prietenoase cu mediul. Dacă ne gândim bine, tot brandul nostru se învârte cumva în jurul naturii – de la design și inspirație, la materiale durabile și inclusiv la ambalajele reciclabile (și reutilizabile) pe care le folosim pentru livrare.


Cât ați investit inițial?

Flori: N-am avut un buget prestabilit de la început, lucrurile conturându-se de la lună la lună cu ceea ce reușeam să cumpărăm din banii de salariu. Cred că primul calcul l-am făcut după ce ne-am văzut cu toate echipamentele achiziționate - mulajele, cimentul și tot ce mai aveam nevoie - iar valoarea totală a fost în jurul a 5.000 de lei. Cam asta e suma cu care am putea spune că am pornit.

Dan: Ne-ar fi dus, însă, la mult mai mult dacă trebuia să închiriem un spațiu de lucru, sa apelam la un graphic designer pentru site si logo, sau la un fotograf pentru pozele de produs. In schimb, am preferat sa studiem putin aceste domenii si sa le facem pe cont propriu.


Cum ați aflat de STUP și ce v-a adus aici?

Dan: Nu îmi aduc aminte exact momentul când am aflat de STUP, dar cu siguranță a fost printr-o reclamă de pe Internet. Și am zis “hai să îmi fac un cont, să văd ce-i acolo”.

Flori: Venind din corporații, la început am fost sceptici: „chiar așa, dau lucruri gratis? Ce se întâmplă? Trebuie să fie un catch pe undeva”.

Dan: De-abia după ce am venit, am înțeles, de fapt, cum funcționează STUP, care este scopul lui și cum a fost gândit astfel încât toată lumea să aibă ceva de câștigat.

Flori: Ne-am lămurit și am avut încredere să apelăm mai departe la serviciile STUP, să venim la cursuri, să descoperim noi antreprenori și să aducem alții în comunitate.


La ce servicii ați apelat?

Dan: Am început cu Regnet, cu ajutorul cărora am deschis firma, printr-un proces foarte fluid și foarte plăcut, ca să nu mai spun de reducerea pe care am primit-o pentru că am venit din STUP. Nu știu cum își încep alții afacerea, dar presupun că o încep cu un buget minim sau limitat și atunci astfel de beneficii sunt extrem de utile. Mai apoi, cred că am luat tot ce se putea de aici, mai puțin Gomag. Site-ul nostru era deja gata în proporție de 95% și dacă am fi ales platforma Gomag ar fi însemnat să renunțăm la tot ce dezvoltaserăm anterior, de aceea am preferat să nu.

Flori: Am luat, în schimb, servicii de contabilitate de la D&C Conta de care suntem foarte mulțumiți. Au avut grijă de tot și au fost foarte responsive, mai ales că noi, fiind la început, habar nu aveam ce presupune. Am apreciat mult răbdarea domnului Daniel care s-a străduit să ne explice totul pe înțelesul nostru. Iar mai apoi, am luat Smartbill-ul cu un an de acces gratuit și asta ne-a bucurat cel mai mult pentru că unde altundeva mai primești Smartbill-ul gratis? Unde? Nicăieri. Doar la STUP.

Dan: Chiar ieri am intrat să modific o factură și mă gândeam, în sinea mea, că la cât de frumos au mers lucrurile cu Smartbill, de-abia aștept să se termine perioada de gratuitate ca să le pot plăti un abonament normal în semn de mulțumire. :)


Spuneți-ne mai multe despre Smartbill.

Dan: Am avut inițial partea de facturare și gestiune de la ei, ca mai apoi, prin prisma domeniului, să trebuiască să luăm și un modul de producție. Modul de producție înseamnă că noi băgăm în stoc cimentul și nisipul, iar pentru fiecare rețetă de produs emitem un raport din Smartbill care transformă cimentul și nisipul în produsul finit pe care îl vindem pe site. A durat un pic familiarizarea cu noul modul, dar odată ce am reușit să integrăm totul cu platforma de e-commerce, n-a mai fost nevoie de input din partea noastră. Mulțumită Smartbill, am ajuns să salvăm foarte timp și să evităm foarte multe greșeli în emiterea sau transmiterea facturilor ori corelarea lor în evidențele contabile, cu stocurile de pe site etc.


Ce vi s-a părut fain la STUP?

Dan: Overall, cred că m-a impresionat efortul comun pe care îl depun toate departamentele de aici și resursele pe care ți le pune la dispoziție hub-ul în întregimea sa. Mi se pare că vine cu o viziune huge pentru mediul antreprenorial și felicit pe oricine a avut inițiativa de a o transpune în realitate. Ce a mai făcut click la mine a fost faptul că nu ești obligat să ai sau să îți faci cont la Banca Transilvania ca să vii în STUP. Dar dacă urmărești acțiunile pe care le întreprinde în mediul de business din România îți dai seama că e mai mult decât o bancă, e un adevărat partener pentru micii antreprenori. Ca să nu mai spun de BT Mic, care îți oferă finanțare chiar și atunci când alte bănci din România nici nu se uită la tine.

Flori: Mie mi-a plăcut faptul că cineva chiar s-a gândit să le ofere micilor antreprenori (care nu știu unde să se ducă să obțină informații – de la ce acte au nevoie, la ce formă de organizare să aleagă, SRL sau PFA și așa mai departe) un loc unde să găsească răspunsuri, susținere și servicii pentru tot ce ține de firma lor: contabilitate, marketing, social media etc. Faptul că STUP vine cu toată informația aceasta și ți-o pune pe masă e un lucru extraordinar.

 

Ați participat la cursuri? Dacă da, ce v-a plăcut la ele?

Dan: Ne-a plăcut că nu există barieră între noi care ascultăm și oamenii invitați să susțină prezentările, iar la final, am putut să mergem, fără nicio rușine, să-l întrebăm pe Mircea Căpățână cum să facem una sau alta. Asta ca exemplu. Dar dacă ar fi să mă gândesc la un speaker care pe mine m-a impresionat mult, aceea a fost Monica Jitariuc. Este o persoană extraordinară și, deși cursul ei de branding durează vreo șapte ore și jumătate, vreau să îți spun că nu știu când a trecut timpul. În mod normal, eu nu pot sta atâtea ore înhămat la birou, dar cursul Monicăi m-a ținut super în priză.


Ce le-ați spune oamenilor care vor să se apuce de antreprenoriat?

Dan: Mi-ar plăcea ca oamenii să se uite la noi și să înțeleagă că se poate, indiferent că au experiență sau nu, că au bani de investit sau nu. Se poate. Important e să găsești în tine motivația de a porni la drum și să începi. Niciodată nu e prea târziu, trebuie doar să nu îți fie frică.

Flori: Le-aș mai sugera să se înconjoare de oameni de la care au ce învăța astfel încât fiecare discuție cu ei să fie productivă, să îi pună pe gânduri și să genereze idei. Noi am avut dorința de a face ceva individual încă înainte de a ne cunoaște, dar separat ne-a lipsit drive-ul. După ce ne-am cunoscut, la nici trei luni de zile, am zis “hai să facem asta împreună”. Și am făcut-o.

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

07 NOIEMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Andreea

Află mai multe

24 OCTOMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Izabela

Află mai multe

03 OCTOMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Alexandru

Află mai multe