Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Radu

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

21 IUNIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 5 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.


Salut, Radu! Cine ești și ce faci?

Sunt Radu Chițuc, 30 de ani, fericit, visător și cu speranțe foarte mari în direcția de business pe care am ales să o urmăm la Upmind. Spun “urmăm” pentru că suntem trei parteneri de proiect: Sabina, COO-ul nostru, Silviu, CFO-ul nostru și eu, care sunt CEO .

Cu ce vă ocupați voi?

Noi facem educație alternativă. România, ca țară, este destul de în fașă din punct de vedere al cursurilor pentru adulți, al puterii de cumpărare de care dispunem în direcția asta, dar și a “culturii” înțeleasă ca dobândire de skill-uri, know-how și reconversie profesională. Prin ceea ce ne-am propus să facem, vrem să schimbăm acest lucru.

Upmind va fi o platformă de educație foarte fresh, foarte up-to-date și cu o relevanță mare în zona de business, în primă fază, dar nu numai. Vom porni, pentru început, cu un curs de baze ale Excel-ului și vom ajunge la project management, cursuri de Scrum, HR, finance, tot ce ține de sectorul afacerilor. Pe termen lung, vom căuta să acoperim tot mai multe arii din sectorul creativ, domeniul IT, limbi străine etc. Momentan suntem în procesul de a găsi mentori și de a face parteneriate. Nu avem o idee fixă asupra unui mentor anume. Căutăm în funcție de criteriile pe care noi ni le-am stabilit și în funcție de cât de bine credem noi că acel om poate împărtăși din experiența sași de cum poate aduce, prin ea, un plus valoare oamenilor care participă la cursul respectiv. Deci, o să fie un întreg hunting de mentori în care sperăm să îi găsim pe cei mai buni pentru fiecare dintre cursurile noastre.

Prin ce diferă Upmind de alte platforme de educație?

În primul rând prin calitate, prin felul în care vom pune accent pe partea de customer experience, de customer care și prin criteriile de selecție a mentorilor. Vrem să gândim fiecare produs în funcție de nevoile pieței, să reușim să le aliniem pe toate cu nevoile oamenilor. Și mă refer aici la nevoile reale, nu neapărat la cele generice de tipul: “trebuie să învăț ceva pentru că mi-a spus șeful”. E ok și asta, pentru că e aducevaloare jobului tău și companiei în care lucrezi zi de zi. Dar noi am vrea să ne adresăm celor care au deja în minte o direcție de dezvoltare clară. În funcție de asta, vrem să customizăm cursul și programal, astfel încât cei care vin să vină de plăcere, să ne recomande mai departe și să aibă parte de o conexiune excelentă cu mentorul(mi se pare foarte importantă treaba asta).

De ce e mentorul atât de important în educația alternativă?

Cu siguranță toți venim din zona clasică a educației și mulți dintre noi n-au stat niciodată să analizeze cât de mult ajută un mentor bun. Poate pentru că în școală am avut foarte puțini spre deloc. Dar, dacă te uiți în afară, mentorii sunt ca niște supereroi. Încă de mic, ai tendința să look up to somebody, chit că este artist, actor sau orice altceva. Mereu ți-ai dorit să faci ce face omul respectiv sau să reușești și tu să faci ce a reușit el să facă. Dacă reușim să aducem asta în domeniul educațional, e imposibil ca participanții la curs să nu aibă rezultatele pe care și le doresc. Profesorii aceia nice, deschiși, umani, care se bazează pe practică mai mult decât pe teorie, care te implică în proiecte și îți explica utilitatea a ceea ce înveți, n-au cum să nu te determine să devii bun în domeniul pe care îl studiezi alături de ei.

Cu ce nevoie ai venit la STUP?

Sabina este cea care ne-a împins către STUP. Vă urmărea de la început pe Instagram și ne-a propus să venim aici ca să aflăm mai multe despre ce ne trebuie din punct de vedere juridic și administrativ și să avem o bază solidă ca apoi să ne putem concentra pe cursuri. Eu unul am fost destul de reticent pentru că pornisem de la ideea: “ok, but what’s in it for you?”. După am realizat că fix asta e in it for you, ca sustineti antreprenorii la început de drum și cresteti sectorul asta în România. Ne bucurăm extrem de mult că am ajuns la STUP.

La ce te gândeai mai exact?

Eram suspicios. Știi vorba aia: “în business nu există democrație și nimic nu e pe gratis”? Cumva încercam să îmi dau seama... “bun, oamenii ăștia ne oferă parteneri de-ai lor, ne ajută cu diferite părți de legal, de contabilitate, cu tot ce ține de administrativ. Dar ei cum fac bani ajutându-mă pe mine?”. Eu sunt și foarte curios din fire și îmi doresc să înțeleg cum se mișcă toate rotițele unui sistem cu care interacționez.

Și ce ți-a schimbat această percepție?

Vibe-ul oamenilor de aici. Pentru că s-a vorbit foarte deschis, foarte franc și foarte transparent despre toată viziunea STUP. Și am înțeles că e super cool ce se întâmplă. Again, ne bucurăm că am venit.

Ce ți-a plăcut cel mai mult?

În zona asta de idee de business, la STUP te simți încurajat. Felul de a vorbi, approach-ul pe care îl au oamenii, modul în care te tratează și seriozitatea cu care abordează ideile și așteptările tale contează enorm de mult pe plan moral, de support. Pentru antreprenorul care vrea să facă ceva, dar are temerile lui, STUP cântărește extrem de mult. Pe lângă partea pragmatică - de parteneri care te ajută concret și palpabil – faptul că ți se spune “bravo, foarte tare!” e enough for me, e fix ce trebuie. E fix ceea ce ți-ai dorit să auzi toată viața și de la alții.

Fiindcă aminteai de parteneri, la care dintre ei ai apelat?

Păi, am luat partea de contabilitate la DC Conta, partea de legal de la Filip & Company și în rest, the usual: Regnet pentru înființarea firmei, Smartbill pentru gestiune și Namirial pentru semnătură electronică. Ne-am dus, ne-a plăcut, am luat din toate. :)

Ce ți-a plăcut la partenerii aleși?

Pot să îți spun că oamenii de la Filip & Company sunt extraordinar de profi și de mișto: ne-au ajutat gratis la început pe partea de consultanță, cu niște contracte pe care le aveam deja semnate. Jos pălăria pentru asta! Cu Regnet am fost all good, all clear, s-au mișcat super repede cu înființarea firmei. Iar oamenii de la Namirial au fost super helpful, mai ales acum când nu mai e nevoie să dăm cu pixul pe hârtie: avem un USB criptat prin care putem semna online orice document care, în mod normal, ar fi trebuit semnat olograf. Nu în ultimul rând, mulțumiri Oanei care ne-a ajutat cu absolut tot, si Tamarei de la BT care s-a îngrijit de noi când am deschis contul la bancă.

Despre DC Conta ce ne spui?

În momentul de față, noi punem niște lucruri super bine la punct: contractele cu PFA, cu SRL-uri, contractele pe drepturi de autor, cum se plătesc taxele, în ce regim, ce se întâmplă când se trece de plafoane, ce se întâmplă dacă ai un contract de drepturi de autor cu cineva care a lucrat pe PFA înainte și este în limita primului plafon, câte taxe trebuie să plătești tu, câte trebuie să plătească el. Încercăm să fim ca un burete și să înțelegem dinamica din spate, iar aici DC Conta ne ajută foarte mult: și cu explicații și cu partea asta de taxe.

Ai participat la vreun eveniment STUP? Dacă da, ce ți-a plăcut?

Da, am participat la cursul de Digital Marketing al Ralucăi Radu. Mi-a plăcut foarte mult că a existat partea practică, în care ne-am scos toți laptopurile și am spus “ok, hai să încercăm să pornim o campanie, să setăm niște parametri și să vedem cum funcționează”. Mi s-a părut foarte mișto zona asta tehnică, de a intra în Meta businessului respectiv și de a vedea exact cum merg lucrurile. Eu pentru asta am venit și totul a fost livrat într-un mod foarte drăguț.

Cum te-ai simțit să fii cursant?

Foarte mișto. Ca antreprenor, dacă nu te pui și de cealaltă parte a mesei, n-o să îți poți înțelege clientul. Iar pentru mine experiența de cursant la STUP a fost de două ori mai valoroasă pentru că am văzut ce înseamnă și un curs bine structurat, relevant, cu plus valoare, dincolo de informația practică. Eu de multe ori mă gândesc cum s-ar simți cursanții Upmind, ce i-ar atrage la noi, de ce și-ar dori să vină, dacă ar fi mai mișto să ținem cursurile remote sau in class pentru ei. Și STUP m-a pus în poziția lor mulțumită seminariilor la care am participat.

Ce ar trebui să mai știe oamenii despre Upmind?

Că educația alternativă e faină și se poate face bine și în România. Sperăm să creăm un precedent din acest punct de vedere, dar nu oricum, ci cu tool-urile potrivite, cu oameni cu multă experiență și, cel mai important, alături de cursanții noștri. Oamenii trebuie să vadă ce beneficii le poate aduce investiția în educație și impactul ei în viața reală, la job, pe partea de timp, remunerație etc.

Ești pregătit să le arăți?

Eu îmi doresc foarte mult.

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în STUP! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.🥳

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

03 OCTOMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Alexandru

Află mai multe

18 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Denisa

Află mai multe

25 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Vlad

Află mai multe