Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Mădălina și Claudiu

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

30 MAI 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 6 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.


Câți ani aveți?

Claudiu: 26. Mădălina: 25.

Și cum v-a venit ideea de a porni o asociație atât de tineri?

Claudiu: Ideea ne-a venit chiar mai din “tinerețe”, doar implementarea s-a produs anul trecut. Strigăt pentru Educație a pornit de la o pagină de Facebook pe care am creat-o eu în liceu. Toată viața, tata mi-a spus “citește, citește, citește”, iar eu îi răspundeam de fiecare dată cu “nu, nu, nu”. Până în clasa a XI-a, când am dat de o carte – „Tată bogat, tată sărac” de Robert T. Kiyosaki - despre educație financiară de bază. Și mi-a plăcut. Au urmat tot mai multe astfel de lecturi, iar pe măsură ce am avansat cu ele, într-o seară mi-am spus: “dacă tot citesc informațiile astea, nu mai bine le dau și altora, mai departe?”. În 2015, am creat pagina de Facebook cu numele “Strigăt pentru educație” și, într-un an de zile, am strâns vreo 20.000 de urmăritori cu citatele pe care le postam.

Ulterior, m-am întâlnit cu Mădălina la facultate și am discutat despre viitorul nostru, despre proiectele pe care vrem să le facem împreună, inclusiv Strigăt pentru Educație. Mădălinei i-a plăcut ce făcusem până atunci și a zis: “Cum am putea să o dezvoltăm?”. Începând de anul trecut, am transformat ideea într-un ONG cu acte în regulă care își propune să schimbe în bine – cât de mult sau cât de puțin putem noi – lucrurile din sistemul educațional românesc și mentalitatea colectivă.

În ce constă schimbarea pe care o urmăriți?

Claudiu: În primul rând, vrem să schimbăm mentalități printre tinerii între 16 și 25 de ani, să aducem informații proaspete, de actualitate în mintea și viețile oamenilor, de natură financiară, juridică și orice lucru care nu se studiază sau învață în mediul tradițional educațional românesc. Apoi, de când suntem oficial o asociație, ne implicăm și în diferite cauze sociale în zona de educație.

Mădălina: Vorbim de cauze care vizează copii din medii rurale, unde există o diferență foarte mare în privința școlilor, față de mediul urban. Una e situația într-o școală dintr-un sat mic și alta e aici în București. Noi încercăm să îi ajutăm pe acei copii, care nu au posibilitățile de la oraș, să învețe mai multe lucruri.

Cum faceți asta, concret?

Mădălina: Varianta 1 pe care am pus-o în aplicare a fost să mergem noi la ei. Un proiect pe care l-am derulat acum, în perioada Paștelui, în comuna Ciuperceni din Teleorman, a fost să pregătim niște colete pentru copii cu încălțăminte, cu haine, cu dulciuri, lucruri pe care nu le primesc în mod regulat, ca noi.

Claudiu: Similar, am mai avut un proiect de Crăciun, desfășurat în două sate din Argeș. Proiectul s-a numit “Dăruiește educație” și atunci am implicat și comunitatea noastră din social media. Ce-am făcut a fost să strângem, de la 80 de copii, scrisori către Moș Crăciun pe care le-am redistribuit către comunitatea noastră. Oamenii din comunitate au cumpărat cadourile respective, le-au trimis la noi, iar noi, de acolo, le-am livrat copiilor. Practic, am fost spiridușii Moșului. A fost foarte frumos, mai ales că cei de la școală ne-au primit cu o serbare în semn de recunoștință pentru ajutorul oferit.

Pe lângă toate acestea, mai creștem și un canal de YouTube cu un proiect numit #SmartIn: o serie de interviuri în care invităm specialiști sau influenceri din anumite domenii să vorbească pentru tineri și pe limbajul tinerilor despre subiectele de interes ale generației lor: emoții, relații, sănătate, bani, muncă etc. Am avut sportivi de performanță, am avut invitați care au vorbit despre hate (pentru că nimeni nu discută despre asta în mediul tradițional de învățământ), am avut psihologi, nutriționiști și mulți alții.

Cum reușiți totul singuri?

Mădălina: Suntem, de fapt, o echipă mai mare. La “Strigăt pentru educație” suntem trei membri fondatori și o echipă de 12 voluntari care ne ajută să punem în practică ideile: fac research, vorbesc cu oamenii, publică lucruri pe social media și așa mai departe.

Ce planuri aveți pentru asociație, în continuare?

Claudiu: Tot ce am făcut până acum pe partea de cauze sociale a fost un test pentru ceea ce va urma. Planul nostru e să construim o platformă care să intermedieze colaborarea între cei care vor să ajute și cei care au nevoie de ajutor.

Mădălina: Concret, noi o să fim intermediarii poveștilor, în sensul în care vom vorbi mai întâi cu școli din mediile rurale și vom face o listă cu lucrurile de care au nevoie. De exemplu, table cu marker. Ne vom interesa cât costa tablele respective, vom pune anunțul pe platforma noastră, iar oamenii din comunitatea online vor fi invitați să doneze pentru a le putea cumpăra. La final, noi ne ocupăm de achiziție și de livrare. Dar ca exemplul acesta, sunt multe altele: imaginați-vă că există școli unde învățătorii nu au planșe pe care să le arate copiilor alfabetul. Sau lucruri sanitare - săpun lichid, hârtie igienică – lucruri esențiale, de bază. Nu mai vorbesc de imprimante sau calculatoare. E mare nevoie de ajutor.

Cu atâtea nevoi pe care le îndepliniți pentru alții, pe voi ce nevoi v-au adus la STUP?

Mădălina: Înainte să venim aici, ne puseserăm în gând că trebuie să ne extindem rețeaua de cunoștințe astfel încât să afle mai multă lume despre noi, să ajungă să ne cunoască și să ne poată sprijini cu ceea ce vrem să facem. La STUP am ajuns chiar la deschidere, dar fără să știm ce înseamnă sau ce face exact. Am descoperit, însă, ceea ne doream: o comunitate de oameni la fel ca noi, care vorbește frumos, nu te tratează de sus și e mereu deschisă. În general, când ești la început de drum, lumea te percepe ca fiind mic și îți închide ușile. Aici, toată lumea ți le deschide, te ajută și e foarte atentă la tine.

Claudiu: Și pe lângă asta, aveam nevoie și de lucruri concrete. De exemplu, pentru platforma noastră de donații trebuia să implementăm plata cu cardul, altfel lucrurile ar fi fost greoaie prin metoda transferului bancar și riscam să pierdem oamenii. Am contactat diverși procesatori online, neștiind că în STUP există așa ceva și toți ne-au spus “vorbim după 1 an, după ce aveți un bilanț contabil” ca să vadă cum s-au cheltuit banii. Dar care bani, dacă noi n-aveam cum să-i încasăm în primul rând? Când am venit la STUP și am aflat că există posibilitatea aici, am avut un sentiment foarte bun. Pentru că oamenii aceștia ne-au facilitat tot procesul de integrare.

Deci primul vostru partener a fost BT. Ați mai ales și un altul cu care să lucrați?

Mădălina: Da, cu cei de la Regina Maria pentru că am luat partea de servicii medicale de la ei. Dar nu pentru asociație, ci pentru agenția despre care vă povestim un pic mai târziu. A fost foarte fain pentru că am găsit un pachet cu un preț mult mai bun în STUP decât dacă am fi apelat direct la ei.

Ce vă place la STUP?

Claudiu: Îmi place că nu e un mediu rece, rigid, corporatist. Țin minte că în facultate, în perioada în care am făcut Uber Eats ca să mă întrețin, aveam livrări în clădirile de birouri din zona de nord a Bucureștiului. Când am intrat prima oară într-una, m-am simțit atât de rău și de ciudat încât am zis că nu o să vreau niciodată să lucrez acolo. În schimb, aici, de când am intrat prima oară, totul a fost super prietenos și deschis. STUP e diferit, în sensul cel mai bun al cuvântului.

Mădălina: Mie îmi plac mult oamenii din STUP. La un moment dat, am vorbit așa de mult cu Larisa de la BT legat de conturile asociației încât mă întrebam cum de reușește în continuare să îmi răspundă atât de frumos și să aibă mereu timp pentru mine. La fel și pe băiatul care se ocupă de POS-uri, pe care l-am agasat cu emailuri pentru implementarea donațiilor recurente. Foarte, foarte faini, răbdători și săritori toți. Mulțumită oamenilor din STUP, am simțit că suntem puși pe primul loc și asta a contat enorm.

Ați recomanda STUP altor antreprenori ca voi?

Claudiu: Normal că am recomanda. Nu se înțelege deja că ne place la voi din tot ce v-am povestit până acum? :)

Mădălina: Noi avem un grup de networking pe WhatsApp unde am făcut deja primele recomandări. Oamenii începuseră să ne întrebe despre STUP văzând că tot postăm Story-uri de fiecare dată când venim aici. Câțiva sigur s-au înscris deja la evenimente și vrem să continuăm cu recomandările pentru că e foarte fain ca experiență. Dar îmi mai amintesc că cineva ne-a întrebat la un moment dat, cu o oarecare îndoială, “măi, care e schema cu STUP?”. Asta pentru că i s-a părut mult prea friendly discuția pe care a avut-o la telefon cu o persoană de aici. :)

Și ce i-ai spus?

Mădălina: I-am spus “răspunde-le că așa trebuie să fie. Nu te mănâncă nimeni”. :))

Claudiu: Îți dai seama ce spune despre noi, ca nație, momentul în care prietenia e interpretată cu suspiciune. E ciudat că am ajuns să vedem așa niște lucruri absolut firești, normale.

Spuneati la un moment dat ca aveti si o agentie de marketing.

Mădălina: Agenția se cheamă Seed și este o agenție de marketing digital cu care vrem să ajutăm businessurile antreprenorilor să crească, să se dezvolte. Agenția a apărut tot din ideea de a educa oamenii pentru că și marketingul presupune să înveți ceva: să înveți să te promovezi. Povestea agenției a pornit după doi ani de freelancing în domeniu și am avut nevoie de ea ca să putem lucra împreună, ca o echipă, sub o umbrelă comună, astfel încât să facem lucrurile cât mai bine.

Pasiunea pentru marketing de unde vine?

Claudiu: La mine vine din povestea proiectului “Strigăt pentru educație”. Când am făcut pagina de Facebook în liceu, a trebuit să o fac vizibilă publicului, așa că am învățat de pe Internet tot ce s-a putut în perioada aceea. Cu cât am descoperit mai multe, cu atât mi-am dat mai bine seama că vreau să fac marketing în viața asta. E o disciplină foarte provocatoare pentru că include atât o parte analitică, de cifre, cât și una creativă, dar mai ales una psihologică.

Mădălina: Eu făceam de dimineața până seara newslettere, bannere de social media, scriam texte de reclame și filmam clipuri pentru asociație, lucru care îmi aducea o foarte mare satisfacție la finalul zilei. De aici vine pasiunea pentru marketing în cazul meu.

Ce i-ați recomanda unui antreprenor la inceput de drum?

Claudiu: Să își păstreze mintea deschisă la nou. Chiar dacă la început ești dornic să absorbi cât mai multă informație despre tot, în trei ani de zile, să zicem, începi să îți formezi niște concepții proprii. Și cu timpul preferi să te raportezi doar la ele fără să mai vezi și ce e în exterior. Deschiderea de a învăța mereu mi se pare cheia pentru reușită și pentru a rămâne relevant în antreprenoriat.

Mădălina: Recomandarea mea ar fi să se înconjoare de oameni noi care la rândul lor vor să învețe și să se dezvolte. Să încerce să iasă din pătrățica lor, să se mute două pătrățele mai încolo și să își dea voie să cunoască alți oameni. Doar așa poți evolua.

Claudiu: Și cred că i-aș mai recomanda să fie sincer și cât mai natural. Pentru că asta e viitorul, toată lumea se îndreaptă spre cât mai normal, spre cât mai firesc. De-asta spuneam că ne place și STUP: totul e foarte uman.

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în STUP! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

12 SEPTEMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Ana‑Maria

Află mai multe

07 NOIEMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Andreea

Află mai multe

24 OCTOMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Izabela

Află mai multe