Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Iulia

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

13 IUNIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 5 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.


Hello! Spune-ne puțin despre tine: ce faci și cu ce te ocupi?

Sunt Iulia, am 25 de ani și am un business cu haine vintage pe care le cumpăr din străinătate și le revând aici pe o platformă online. Vorbim, în special, de obiecte vestimentare adresate sexului masculin pentru că am mulți prieteni care s-au plâns că, atunci când intră într-un magazin, alegerile pentru ei sunt extrem de limitate, atât din punct de vedere al modelelor, cât și al calității sau mărimii hainelor.

Cum a apărut ideea?

Ideea a apărut în Control. Eram într-o marți seară pe terasă și toți prietenii mei discutau despre ceea ce aminteam mai sus. Cum nimeni nu venea cu o soluție, m-am ridicat și am spus: vreau să o fac eu. Și toți au fost more than excited că m-am înhămat la asta. Inițial, planul era să încep cu o pagină de Instagram sau de Facebook, dar mi-am dat seama că pentru binele businessului, ar fi mai ok să pornesc cu o platformă în care să integrez și plata cu cardul, emiterea de facturi și așa mai departe. Nu voiam să fac comerț shady, cu plata prin transfer bancar sau prin alte practici pe care le-am văzut la alții. Și așa am venit la STUP să caut ajutor.

Cum te-a ajutat STUP?

Cel mai interesant e că eu îmi doream un magazin fizic, unde să expun articolele și să pot interacționa cu clienții. Norocul meu a fost că, venind la STUP ca să deschid firma, mi s-a recomandat, în urma unor consultări, să încep doar cu un magazin online, pentru a elimina din start încurcătura cu autorizațiile și cheltuielile aferente unui magazin fizic. Drept urmare, investiția inițială s-a diminuat și acum pot aduce un plus de valoare pe partea de produse și calitate.

Ai vreo experiență anterioară în direcția asta?

Ca business? Nu. E primul meu business. Am mai făcut “comerț” pe diverse grupuri online unde vindeam hainele pe care nu le mai purtam eu. Asta pentru că îmi doream, de fapt, să recuperez o parte din banii pe care îi investisem în prea multe articole, după ce am realizat că nu le mai port și nu e ok nici pentru mediu, nici pentru buzunarul meu dacă le arunc.

Deci există și o componentă de sustenabilitate în businessul tău?

Da, există și a pornit, în mod ciudat, odată cu lucrarea de licență, unde trebuia să construim un glosar de termeni pe o temă aleasă. Eu am ales fashion pentru că era cea mai appealing pentru mine și, pe măsură ce am început să o studiez, am aflat că este a doua cea mai poluatoare industrie din lume. Ideea asta stuck with me de atunci, iar în momentul în care m-am apucat de business, mi-am dat seama că pot contribui la rezolvarea problemei prin valorificarea hainelor purtate: atât prin revânzarea și repurtarea lor, cât și prin alegerea de a comercializa doar articole din materiale naturale – in, bumbac, cânepă și altele – mai sănătoase și pentru piele și pentru planetă.

Ce nevoie te-a adus la STUP?

Când căutam să îmi înființez firma, am găsit inițial în online mai multe companii care se ofereau să mă ajute în direcția asta. Dar, pe partea de costuri, mi s-a părut mai mult că vor să mă aburească, nu să fie transparenți cu mine. Când am dat peste pagina STUP și am văzut că are legătură cu Banca Transilvania, am zis: “vreau să pornesc la drum cu ei”. STUP a fost singurul care mi-a dat încrederea și garanția că totul va fi în regulă.

La ce servicii ai apelat?

Am apelat la Regnet ca să mă ajute cu înregistrarea firmei și a numelui la Registrul Comerțului. Și la GoMag pentru crearea magazinului online. Banca Transilvania m-a ajutat cu deschiderea contului de business, cu aplicațiile mobile etc.

Ce ți-a plăcut la partenerii STUP?

Cei de la GoMag s-au oferit să pună magazinul în picioare pentru mine, fiindcă eu nu mă pricep la tehnologie iar, la prima tentativă, am încurcat câteva setări în platformă: nu știam ce înseamnă găzduire, am cumpărat o alta decât trebuia, am mai cumpărat-o și când nu trebuia (adică înainte de a face anumite setări), a fost un adevărat haos pentru mine. Dar imediat ce am luat legătura cu oamenii lor de la Support, lucrurile s-au rezolvat rapid. Au fost foarte drăguți.

Ce te-a surprins cel mai mult la STUP?

Îmi place foarte mult cât de bine pus la punct e totul. Găsești soluții pentru orice ai nevoie, de la soluții de plată, la fotografii de produse, de la sfaturi la ajutor concret. Apoi, toată lumea e super pregătită, amabilă și te susține la fiecare pas. Recunosc că nu am crezut asta înainte să vin aici. Mă așteptam ca totul să fie mai scorțos, complicat și chiar întunecat (dacă e să mă gândesc la spațiu), dar n-a fost așa. STUP e foarte deschis, primitor și luminos, iar oamenii mi-au dat încredere să spun ceea ce cred și ce gândesc, no judgement. Am apreciat, mai ales că sunt la primul business și n-am mai avut contact cu lumea aceasta.

Cum ai recomanda STUP prietenilor?

Le-am recomandat tuturor să vină la STUP dacă vor să își deschidă un business. Și nu doar verbal, ba le-am lăsat și stickere cu STUP pe care să și le pună pe laptop ca să nu uite. :)

Ce calități sunt valoroase pentru un antreprenor la 25 de ani?

Cred că determinarea, curajul și să încrederea în ceea ce face. Pentru că, indiferent de problemele care pot apărea, vor exista și soluții. Și recunoașterea dorinței de a lucra și construi ceva pentru el și oamenii care contează cu adevărat în lumea lui, nu pentru un șef sau altcineva.

Ce sfaturi ai avea pentru generația ta, în privința modei?

Le-aș spune să nu mai cumpere impulsiv fast-fashion, pentru că așa-zisa “nevoie” de a avea cât mai multe haine și de a le schimba cât mai des dăunează foarte mult mediului. Le-aș recomanda, mai degrabă, să se reorienteze către piese de calitate, rezistente, de care să se poată bucura pe o perioadă mai îndelungată și care să nu devină obsolete ca stil, în timp. Iar dacă se tem de costurile ridicate, le reamintesc că o piesă de calitate poate fi găsită la un preț bun în magazinele vintage deținute de oameni care chiar se pricep la îmbrăcămintea pe care o aduc.

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în STUP! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

03 OCTOMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Alexandru

Află mai multe

18 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Denisa

Află mai multe

25 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Vlad

Află mai multe