Un nou început #SeFaceLaStup cu Ionuț

04 IULIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 4 minute

Salut, Ionuț! Povestește-ne puțin despre tine și afacerea ta.

Am 28 de ani, sunt electrician și am o mică firmă de gravură laser. Realizez obiecte decorative, suporturi, cutii de depozitare, jocuri și jucării 3D, litere volumetrice, puzzle-uri fotogravate, tablouri fotogravate, produse de sezon, ecusoane, semnalistică gravată și cam tot ce se poate crea cu ajutorul unui aparat de acest tip.

Cum ai început?

Am început cumpărând un laser propriu, după ce am văzut capacitatea unuia identic la muncă. Pentru că la serviciu executăm predominant panouri electrice, am zis că pot face ceva util pentru societate și în timpul liber, cu ajutorul unui asemenea aparat. L-am instalat în sufragerie, direct sub televizor, și am început să fac gravuri pe placaj de lemn și, mai apoi, pe metalex - un plastic ABS, cu două suprafețe, din care se gravează cea de deasupra pentru a revela culoarea celei de dedesubt. În prezent, magazinul online pe care l-am deschis găzduiește undeva la 40-50 de produse.

De unde ți-a venit ideea?

Înainte de a îmi lua laserul, aveam deja în gând să îmi cumpăr o presă pentru căni și tricouri și să intru în zona asta de cadouri personalizate. Dar văzând că sunt foarte multe firme de acest tip pe piață, am zis pas. Gravura a venit ca o soluție salvatoare odată cu descoperirea laserului, iar competiția în această arie de business e mult mai mică.

Cine se ocupă de designul produselor tale?

Tot eu le lucrez, vectorial, în AutoCAD, pe bază de schițe. Venind dintr-un liceu cu profil tehnic, a fost primul software pe care l-am învățat, iar astăzi mă ajută nu doar la job, ci și în businessul propriu. Inclusiv logo-ul afacerii este realizat de mine cu ajutorul programului.

De STUP cum ai aflat?

De STUP am aflat de pe Facebook, din câteva postări și reclame. Vâzand că se ocupă de tinerii antreprenori, am zis să încerc și eu. Așa că am făcut puțin research, m-am interesat de partenerii cu care colaborează STUP și, în urma cercetării, m-am convins că sunt cei mai potriviți pentru mine. Și nu m-am înșelat. Am venit aici și am descoperit o comunitate superbă.

Cum a fost interacțiunea cu partenerii STUP pe care i-ai ales?

La Regnet mi-a plăcut că tot ce ține de înființarea firmei s-a desfășurat online, iar livrarea documentelor de înființare s-a făcut super rapid. Singura deplasare pe care a trebuit să o fac eu a fost din cauza băncii la care am contul (nu, nu e vorba de BT): a trebuit să mă duc să scot un extras de cont fizic pentru că nu apăreau anumite informații în cel digital. Dar după aceea, totul a mers lin.

Smartbill mi-au deschis un cont de producător ca să îmi pot ține gestiunea, iar pe partea de facturare am primit un an gratuit, lucru nemaipomenit și de mare ajutor pentru un antreprenor la început de drum. Pentru D&C Conta n-am decât mulțumiri pentru explicațiile foarte bune pe care mi le-au oferit pe partea de contabilitate și pe soluționarea unei încurcături cu primele facturi anulate. Iar la GoMag, chiar dacă a fost puțin complicat pentru mine să fac anumite setări în platformă (eu neavând experiență în IT), oamenii lor de suport m-au ajutat imediat cu implementarea acestora și integrarea magazinului în site. Deci, totul numai de bine, inclusiv prețurile.

Cum a fost experiența ta la STUP?

A fost una foarte bună pentru că am găsit la un singur loc tot ce căutam, iar oamenii au fost super săritori să mă ajute cu orice nelămurire sau neclaritate. Pe lângă asta, am economisit foarte mult timp pentru că nu a trebuit să mai alerg pe la instituții să-mi deschid firma, nu am mai pierdut ore căutând contabil și sigur n-aș fi ajuns la un partener atât de bun pe partea de magazine online cum este GoMag. Singurul lucru pe care mi-l mai doresc are legătură cu evenimentele organizate aici. Vreau foarte mult să ajung la un curs de marketing – e de mare interes pentru mine și pentru firmă - dar momentan e puțin complicat să ajung din Bucureștii Noi, unde am serviciul, până la STUP. Dar rămâne în plan.

Ce le-ai spune prietenilor despre STUP?

Le-aș povesti despre tot ajutorul care mi-a fost oferit de STUP, iar dacă ar urma calea antreprenoriatului, aș veni eu cu ei, personal, să le arăt cum să înceapă demersurile aici.

Cum ți se pare antreprenoriatul și ce calități trebuie să aibă o persoană care alege să-și deschidă un business propriu?

Știam de la început că antreprenoriatul o să fie greu pentru că presupune foarte multă interacțiune cu furnizori. Dar, deși sunt de-abia la început, pot spune că este mult mai exciting decât un job normal. Din punct de vedere al calităților, mă gândesc doar la una și cea mai importantă: răbdarea. Apar foarte multe dificultăți la început și e nevoie de timp ca să le înțelegi și depășești. Dar se poate.

De la ce vine numele brandului tău: Decorabil?

De la cuvântul “decorare”, în care am înlocuit ultimele litere cu inițialele numelui meu: Berbec Ionuț Laurențiu. Dar am o poveste haioasă, pentru că, înainte de a alege denumirea aceasta, prietena mea a venit cu o altă propunere: Smartbil, cu un singur L. Vă dați seama, la o simplă căutare pe net, unde s-ar fi ajuns. :))

Care e cel mai challenging produs pe care îl ai în magazin?

Tablourile fotogravate și personalizate. Dar asta pentru că folosesc o tehnică mai intensă de lucru în care portretele se apropie de efectul unei fotografii alb-negru și nu de tonurile sepia cu care ne-am obișnuit. E un proces foarte riguros la mijloc, dar rezultatul final arată foarte bine.

Apoi, ca următor grad de complexitate sunt puzzle-urile 3D pentru că trebuie lucrate la dimensiuni destul de mari. În momentul în care tai piesele cu laserul, dacă sunt prea mici ar fi prea firave și s-ar rupe. De exemplu, am reușit să fac Turnul Eiffel la 40 de milimetri grosime și la o înălțime de 78 de centimetri ca să țină. La Turnul din Pisa a trebuit să renunț pentru că, având baza înclinată, fiecare piesă trebuie așezată într-o anumită poziție. Și nu am reușit, momentan, să găsesc poziția corectă pentru realizarea bazei. Dar o să mai încerc.

Cea mai nouă provocare sunt, însă, globurile din lemn pe care le pregătesc pentru Crăciunul din acest an. Vă invit să mă urmăriți pe TikTok (@decorabil.ro) ca să vedeți rezultatul.

Și afacerea ta merită un nou început. Înscrie-te și ne vedem la STUP!