Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Andreea

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

07 NOIEMBRIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 4 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.   


Bună, Andreea! Cine ești și cu ce te ocupi?

Bună, eu sunt Andreea, am 25 de ani, dar mă prezint ca Mia – abrevierea celui de-al doilea prenume, Mirela – ca să fie mai ușor de reținut. Lucrez în domeniul manichiurii-pedichiurii și, în curând, voi începe să și predau această meserie. Mai mult decât atât, vreau să dau mai departe curajul de a lucra în acest domeniu.


Ai făcut manichiură dintotdeauna?

Nu, dar am făcut foarte multe lucruri până să ajung aici.

În familia mea nu au existat niciodată suficienți bani, așa că a trebuit să lucrez din liceu pentru a-mi acoperi nevoile de haine, de ieșit în oraș și altele. La 16 ani, în momentul în care a fost legal să muncesc, eu m-am dus și-am muncit. Prima oară am făcut promoții în magazine, dar având probleme cu anxietatea a trebuit să mă îmbărbătez ca să pot aborda lumea. Am reușit până la urmă și am făcut acest job tot liceul. Pentru că eram serioasă și reușeam să vând foarte mult și să îmi fac treaba bine, ajunsesem înspre final să fiu foarte căutată și bine plătită de către firme.

Când am zis pas la promoții, m-am angajat într-o clinică stomatologică unde făceam instrumentarul medicilor la finalul programului. După opt-nouă seara, adunam instrumentarul, îl curățam, sterilizam și pregăteam totul pentru a doua zi. Am făcut și acest job destul de mult timp, dar, am ajuns la un punct în care am simțit nevoia să fac altceva, ca de pildă să stau la un calculator să scriu. Așa am început să lucrez în publicitate (pentru că și intrasem la facultatea de profil), unde am scris articole, descrieri de produse și multe alte lucruri în zona de stomatologie, psihologie și psihoterapie. Dar mi-am dat seama că publicitatea nu îmi prea place. Nu știu dacă îmi era dor de interacțiunea cu oamenii, dar ceva lipsea.

Manichiura a venit într-un moment în care mi-am dorit să fiu mai mult acasă alături de soțul meu, pentru a îl putea susține cu admiterea la Academia Militară. Atunci, mi-am luat trei oje și două baze și m-am pus pe treabă. La început mi-am făcut singură manichiura ca să văd cum rezistă una-alta, apoi m-au văzut colegele de facultate și au început să vină la mine după nici o săptămână. Imediat după, mi-am deschis o pagină de Instagram – Mia Unghii se chema inițial – și ușor-ușor au început să îmi scrie și alte fete. Când a venit prima clientă, țin și acum minte că am tremurat toate cele patru ore în care i-am făcut manichiura, iar după ce a plecat am plâns de stres. Dar am continuat să fac manichiură și nu m-am oprit până nu mi-am cucerit clientele cu munca mea. Astăzi, 70% dintre ele încă îmi sunt alături, ca în prima zi.


Ce provocări te-au adus la STUP?

Am venit să îmi fac un credit la BT Mic pentru un curs de formator în domeniul beauty și pentru amenajarea unui spațiu dedicat instruirii cursantelor. Creditul l-am obținut, dar odată cu el au apărut probleme la vechiul salon și am fost nevoită să schimb locația. Am deschis un nou salon cu banii de curs, iar din ce mi-a rămas am investit în website. Acum, caut alte soluții pentru a urma cursul de formator acreditat și, chiar dacă trebuie să amân lansarea școlii pentru primăvara anului viitor, nu mă dau bătută. În paralel, lucrez deja la curriculum, deci trebuie să-mi iasă. Tot ce mi-am propus până acum am realizat.


La ce parteneri STUP ai apelat?

Am apelat la BT Mic pentru credit, la Gomag pentru realizarea site-ului și, prin ei, la Hosterion pentru găzduire și la Smartbill pentru sistemul de gestiune și facturare.


Cum a fost experiența cu BT Mic?

La început, cu toată anxietatea mea, m-am gândit la ce e mai rău. Mi-am imaginat că vin aici, mă așez la masă și oamenii se uită la mine și mă întreabă: “Tu? Ce cauți aici? Pentru ce vrei credit?”. Dacă nu era BT Mic care să mă primească și aș fi ales, în schimb, să mă duc la o sucursală de bancă, pățeam ca fratele meu: primeam un credit de nevoi personale de 1.000 de lei. Eu am avut pauză profesională când am născut, am avut urcușuri și coborâșuri în funcție de cât am putut să muncesc de-a lungul timpului, iar pe hârtie nu aveam un venit constant și nici sume fabuloase. Dacă nu era BT mic, nu aș fi fost eligibilă pentru un credit.

Așa că, odată trecută anxietatea, experiența mea în STUP s-a dovedit una foarte frumoasă. M-am simțit ca la salon cu fetele. Am avut parte de conversații foarte umane la cafea, în care povestit despre noi și ce mai facem și am fost ajutată să obțin și creditul de care aveam nevoie. Nu mi-am imaginat că STUP e o comunitate atât de frumoasă și că poți discuta atât de ușor cu oamenii de aici. Mi-a plăcut foarte mult, m-a liniștit și mi-a dat încredere.


Cum a fost experiența ta cu Gomag și Hosterion?

Mi-a plăcut comunicarea cu ei, faptul că totul s-a desfășurat mai mult pe mail și că mi-au răspuns rapid la toate solicitările. La fel de ușor mi s-a părut să trec prin toate etapele construirii unui site, fără să simt că muncesc asiduu la el. Mă așteptam să dureze mai mult și să coste mai mult, dar nu a fost așa. Deci, overall, a fost foarte ok interacțiunea cu ei. De-abia aștept să văd site-ul lansat.


E primul tău site?

Da. Și l-am vrut special pentru școală, ca să prezint cursurile, să le detaliez cât mai clar, iar fetele să poată găsi informația ușor, să se poată înscrie rapid, să plătească simplu, să primească factura și confirmarea pe mail etc. Muncind foarte mult, aveam nevoie de optimizare măcar în direcția asta pentru că nu mai găseam timp să mă ocup fizic de emis facturi și de ținut evidențe sau trimis prezentări individual. Așa am decis că vreau site, iar acum mia-nails.ro e aproape gata.


Cum a fost experiența cu Smartbill?

Înainte să aflu de ei, eu credeam că trebuie să fac facturile în Excel. Când am descoperit ce poate să facă Smartbill, am zis: “Doamne, e ceva dumnezeiesc!” :)) Doar îmi aleg cum vreau să arate documentul și totul se întâmplă instant. E ceva fabulos, un musai pentru cine emite facturi.


Un lucru valoros pe care l-ai învățat ca antreprenoare?

Să fiu curajoasă. Mi-am dat seama că e important să mă pun în tot felul de scenarii, oricât de înspăimântătoare ar fi. Nu știu încă dacă anxietatea mi-a fost prieten sau dușman în povestea asta, dar atâta timp cât m-a făcut mai puternică și m-a ajutat să merg înainte în ciuda obstacolelor, eu zic că a meritat. Se diminuează deja de la an la an, iar o parte din ea s-a spulberat cu totul odată cu venirea la STUP.


Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

08 AUGUST 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Antonia

Află mai multe

03 OCTOMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Alexandru

Află mai multe

26 SEPTEMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Maria

Află mai multe