Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Ștefan

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

01 AUGUST 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 5 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.


Salut, Ștefan! Spune-ne câteva lucruri despre tine.

Salutare. La bază sunt consultant de business și, timp de opt ani, am lucrat cu Colegiul din Birmingham pe partea de extindere a serviciilor de learning pentru străini în mai multe orașe din Marea Britanie. Deși am avut trei tentative de revenire în România de-a lungul perioadei petrecute acolo, am ales să mai rămân pentru a strânge banii de care aveam nevoie pentru a dezvolta Home Friends.

Ce ai lucrat împreună cu Colegiul din Birmingham?

Colegiul din Birmingham are mai multe subsidiaries care se ocupă cu educarea adulților, în principal români, indieni, pakistanezi și alte câteva naționalități. Majoritatea veneau pentru cursuri de marketing și management pentru ca aveau nevoie de diplome acreditate în UK pentru a accesa funcții mai mari în companii. Indiferent de cât de apți erau pentru posturile în cauză, nu puteau ajunge pe pozițiile respective fără o diplomă din UK. La Colegiu, eu m-am ocupat de extinderea câtorva subsidiaries la nivelul mai multor orașe și de creștere a comunităților de români care studiau acolo, mai ales că mulți dintre ei aveau nevoie și de prieteni, de socializare, pe lângă studii.

Ce te-a făcut să revii în România?

Vremea. Țin minte că mă întorceam într-o zi din Leeds și ajunseseră să mă doară mâinile pe volan, atât de încordat îmi era corpul. Am plecat într-o vacanță în Barcelona ca să mă “dezmorțesc”, in ziua in care s-a terminat vacanta si trebuia sa revenim in Marea Britanie, impreună cu iubita mea, am decis să venim două-trei săptămâni în România ca să decidem ce facem mai departe și am ajuns să rămânem. Recunosc că la început eram îngrijorat pentru că nu știam ce o să fac și cum o să mă descurc. M-am gândit că există proiecte similare cu cel pe care l-am derulat în UK, dar n-am găsit. Așa am început, ușor ușor, să dezvolt Home Friends.

Ce este Home Friends?

Home Friends este primul proiect pe care îl dezvolt aici, în România. Este o aplicație care te ajută să găsești meșteri pentru acasă, chiar din zona ta. Și e foarte simplu de folosit. Pe Home Friends există două tipuri de utilizatori: utilizatorul final (user-ul) și prestatorul. User-ul are nevoie de un instalator, de un zugrav sau de menajeră, de exemplu. El intră pe aplicație, completează cu text și poze nevoia pe care o are de rezolvat (astfel încât să nu fie nevoie să explice de fiecare dată același lucru) și postează in-app solicitarea. Prestatorii disponibili oferteaza pentru solicitare prin adagarea unui pret si un scurt mesaj.

User-ul primește toate ofertele disponibile și alege, la final, meșterul potrivit pentru bugetul său. Și echipele de profesioniști pot licita. Chiar dacă prețul oferit este mai mare, și serviciile sunt adesea mai rapide. Ideea aplicației este să ofere cele mai bune servicii și prețuri de pe piață, să le ofere user-ilor siguranță și încredere în cei cu care aleg să lucreze și să asigure, overall, interacțiunea cât mai ușoară între meșteri și clienții lor printr-o interfață extrem de simplă și intuitivă. În plus, vrem să reducem timpul pierdut cu căutarea din vorbă-n vorbă, prin prieteni, colegi sau cunoscuți, a unui profesionist.

Un proces care poate sa dureze de la cateva ore la cateva zile chiar saptamani, acum poate sa dureze cateva minute, cat stai la un semafor(in Bucuresti) poti pune o solicitare, pana la urmatorul semafor vei avea minim 3 pana la 10 oferte din care sa alegi.

Cum ți-a venit ideea?

Ideea mi-a venit în Sheffield, unde locuiam. În fața casei, aveam o grădină în care crescuseră bălăriile de un metru și într-o zi m-am dus să cumpăr uneltele de care aveam nevoie ca să le tund. Când am văzut că uneltele mă costau undeva la 50 și ceva de lire, am zis “ Nu ar fi mai ieftin să găsesc pe cineva cu unelte cu tot care să se ocupe de treaba asta?”. Așa am început să caut profesioniști. Și am ajuns pe câteva grupuri de chat, unde am văzut că există extrem de multe cereri similare. Pentru că nu oricine se afla în zona mea de reședință, am căutat să văd dacă există vreo aplicație prin care pot găsi pe cineva mai ușor. Cum singura descoperită de mine era în Statele Unite, am zis: „Este nevoie de o aplicatie pentru asta”? Așa s-a născut Home Friends.

Cu ce nevoie ai venit la STUP?

Deși am făcut mai multe cursuri de antreprenoriat, de marketing și de vânzări de-a lungul timpului, cred că niciodată nu poți ști suficiente lucruri. Întotdeauna vei avea nevoie de cunoștințe și de informații noi. După ce am făcut puțin research și am văzut care e notorietatea lectorilor din STUP, am decis să vin ca să testez apele, să văd dacă mă pot înscrie la programele de aici. Nu doar că m-am înscris, dar am și fost acceptat în programul Sprint în Antreprenoriat. Dincolo de nevoia de a-mi face un update pe partea de learning și know-how, cred că și nevoia de networking, de noi oportunități m-a influențat să vin la STUP. Mai mult decât atât, am avut parte și de o întâlnire de consultanță one-to-one pe Fonduri Structurale.

La ce cursuri ai participat și cum ți s-a părut interacțiunea cu lectorii?

Am participat la toate cursurile din programul „Start in Antreprenoriat” toate au fost utile si aplicabile si pe proiectul meu, la cursul de digital marketing, Raluca m-a ajutat să găsesc definiția de care aveam nevoie pentru cine este și ce face Home Friends: „marketplace pentru meșteri”. O formulă simplă, clară, ușor de înțeles, care mă ajută acum în comunicare și în relația cu potențialii investitori.

Care e cel mai frumos lucru învățat la STUP?

Că aș vrea să fac și eu, cu câțiva prestatori, ceea ce face STUP cu noi, antreprenorii. Adică aș vrea să ajut câțiva dintre cei înscriși în aplicație, pe baza solicitărilor, cifrelor, a datelor din spate, să investească în tool-uri și unelte care le oferă posibilitatea să se dezvolte pe meseria lor, să crească precum un business.

Și cel mai util lucru descoperit la Sprint în Antreprenoriat?

Am învățat la cursul de “Înțelegerea finanțelor de business” cât de important este micromanagementul, atenția la cheltuielile mici. Ca antreprenor la început de drum, ai spune că micromanagementul nu contează prea mult pentru că ai un business mic, iar toate cheltuielile par să fie clare la tine în minte. Sau așa credeam eu. Dar când au început să ne explice felul în care un stoc poate să îți plătească dobânda la credit, am rămas uimit. Când pui cheltuielile pe foaie și vezi că ai un stoc de 6 luni de zile de 1 milion de euro, sigur faci ceva greșit. Pentru că acel milion de euro poate fi dus la bancă și îți poate acoperi 5-7-10% din ratele la creditul pe care l-ai luat. Exemplul dat e valabil pentru o companie mare. Dar și la start-up-uri se aplică.

Eu, de exemplu, când am calculat câți bani blochez în stickere, nu mi-a venit să cred. O cheltuială total infimă pe care doar pe foaie am văzut-o la adevărata valoare și mi-a dat de gândit: “dar oare n-aș putea duce banii aceia în altă parte?”. Deci, fiți atenți la cheltuielile mici că they can either make or break a budget.

Ce ți-a plăcut cel mai mult la STUP?

Discuțiile cu profesorii și cursanții întâlniți aici. Eu sunt o persoană vorbăreață și, de cele mai multe ori, mă simt vinovat când fac asta. La primele cursuri am fost reticent să vorbesc. Dar mi-am dat seama că dacă nu întreb lucruri concrete despre și pentru proiectul tău, nu pot să îmi iau informațiile de care am nevoie. Și mi-a plăcut că la STUP am găsit spațiu să întreb, oricât de multe mi-au trecut prin minte. Cred că am fost cel mai activ cursant și nu am simțit niciodată că cineva m-ar judeca sau ar arăta dezinteres față de curiozitățile mele. Diferența dintre a întreba, a fi activ la un curs și cea de a participa doar ca ascultător e enormă. Dacă doar asculți, o să rămâi numai cu un overview și nu vei afla lucrurile utile pentru tine. Contează mult să discuți, să spui cu ce problemă te confrunți și să ceri soluții de la specialiști sau de la un participant care poate a depășit deja dilemele tale.

După mine, cel mai bun program de formare în antreprenoriat e la STUP.

Ce sfaturi ai avea pentru antreprenorii la început de drum?

Nu mă simt neapărat în măsură să le dau altora sfaturi, dar pot spune ce a contat pentru mine când am pornit pe acest drum: motivația si placerea de a face un lucru care deja in ai ca si hobby . N-am simțit să fiu atât de atent la nimic altceva pe lumea asta și mi-am dat seama cât de mult îmi place zona de tehnologie, ideea de a rezolva probleme cu ajutorul ei și de a le oferi oamenilor o soluție mișto. Mi-a plăcut maxim să îmi dedic timpul jucându-mă cu dezvoltarea aplicației. Este o diferenta mare intre „a te juca” si „ a lucra” cu un proiect. Joaca aceasta te ajuta sa petreci 12-14-16 ore pe zi, focusat in dezvoltarea proiectului.

Cum ai recomanda STUP prietenilor?

Am făcut deja recomandări. Cu riscul de a mă repeta, spun doar atât: STUP are cei mai mișto și cei mai bine pregătiți profesori dintre toți pe care i-am întâlnit eu. Chiar dacă majoritatea prietenilor mei au deja afaceri dezvoltate, cred că STUP li se potrivește și lor foarte bine pentru informațiile de actualitate și interacțiunile cu oameni noi din care rezultă sau se găsesc soluții de business. Mai mult decât atât, în urma participării la Sprint în Antreprenoriat, am ajuns eu să le dau lecții, mulțumită informațiilor verificate pe care le-am asimilat aici. Acum le spun de două ori ca, înainte să dea vreun sfat de business, să verifice informația din surse de încredere. Pentru mine, STUP a fost o sursă esențială.

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.🥳

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

24 OCTOMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Izabela

Află mai multe

18 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Denisa

Află mai multe

25 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Vlad

Află mai multe