Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Octavian

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

19 DECEMBRIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 5 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.  


Salut! Știm că faci ceva inedit în peisajul antreprenorial de la noi. Ne poți povesti mai multe despre tine și afacerea ta?

Sigur. Sunt Octavian Șerban (mă știți probabil din show-ul lui Selly de pe YouTube) și obiectul de activitate al firmei mele sunt testele poligraf (sau cu detectorul de minciuni, cum le cunoaște lumea). Fac teste în mediul privat - de la firme la persoane fizice -, pentru diverse probleme în cuplu, furturi din companii, pentru stabilirea integrității la angajare etc. În firme, există multe cazuri de furturi de baze de date, așa că angajatorii recurg la testul poligraf în mod recurent fie pentru a depista antecedentele unui candidat, fie pentru a îl aplica drept “vaccin”: tu, ca potențial angajat, ești mai puțin predispus să furi baze de date sau să aduci prejudicii companiei dacă știi că ești supus periodic unui astfel de test.


Cum ai ajuns să faci teste poligraf?

Tatăl meu a fost printre primii experți care a făcut cursul de poligraf în România, în urmă cu 12 ani. La finalul lui de carieră, în urmă cu trei ani, am decis să îi continui munca și să mă înscriu la cursurile European Polygraph Academy din Spania. După terminarea lor, am preluat frâiele și, alături de mama (pe zona de financiar) și de încă o absolventă a cursurilor de poligraf din România, mă ocup de afacerea familiei. Astăzi majoritatea clienților noștri sunt din București-Ilfov și zona de Sud a României, dar vrem să ne extindem și în zona Moldovei, cu un birou fizic, pentru că sunt foarte mulți oameni care ne sună din acea regiune, dar nu ajung până la București pentru un test.


Cine sunt clienții tăi?

Momentan, vorbim de 60% persoane fizice și 40% companii, dar lucrăm să inversăm procentele și să ajungem la 70% companii și 30% persoane fizice. Cele mai multe teste pe care le facem astăzi sunt pentru stabilirea fidelității în cuplu, iar pe locul doi se situează furturile de date și informații valoroase. Dar ne ocupăm și de situații punctuale, cum ar fi cele în care un agent de vânzări folosește banii încasați în scop personal, de exemplu. Chiar am avut un caz în care agentul respectiv ajunsese să folosească 100.000 de lei încasați de la clienți fără ca acești bani să mai ajungă în conturile firmei.

În general, cazurile pentru care oamenii apelează la serviciile noastre pornesc de la cele mai banale (de exemplu, o companie a testat 10 inși din propria echipă plus firma de curățenie după dispariția unei umbrele și a unui pachet de cafea) până la cazuri grele, ca de exemplu crime.


Cum ai aflat de STUP și ce nevoie te-a adus la STUP?

Vin la STUP de peste un an. Cred că sunt printre primii antreprenori de aici. Iar de venit, am venit după ce am văzut o reclamă pe Instagram sau pe YouTube. Am intrat apoi pe site ca să văd despre ce e vorba, mi-am făcut cont, am ajuns la un tur de STUP și n-am mai plecat. :) Am rămas în primul rând pentru programul “Start în antreprenoriat”, pe care l-am și parcurs, dar și pentru tot ce a fost ulterior nou în materie de cursuri și evenimente. Îmi place că am acces la foarte multe informații gratuite, la oameni super mișto și la o comunitate care nu doar că m-a ajutat cu sfaturi sau soluții, ci în care am găsit clienți și parteneri noi.


Ce servicii ai achiziționat din STUP?

Am luat soluția de gestiune a facturilor oferită de partenerul STUP și am purtat discuții cu MTH.Digital pe partea de promovare (momentan nu am început o colaborare pentru că încă reușesc să mă descurc singur pe tot ce înseamnă Ads, Tik-Tok, etc.). Însă venind aici, mi-am dat seama că voi vrea să trec la banca Transilvania cu contul firmei pentru că ofertele sunt mult mai bune decât cele pe care le-am primit de la banca cu care lucrez acum.


Ce părere ai despre soluția de gestiune a facturilor pe care ai ales-o?

Până la ea mi-am făcut singur facturile, în Excel. Dar odată cu introducerea e-facturii din ianuarie 2024, a apărut nevoia unei soluții de gestiune integrate. Am luat-o din timp, astfel încât să mă obișnuiesc cu modul de lucru și să nu am parte de haos luna viitoare, dar decizia a fost influențată pozitiv și de reducerea pe care am primit-o achiziționând-o din STUP. Soft-ul e foarte simplu de folosit: pot emite și trimite facturi inclusiv de pe telefon, iar totul durează mai puțin de un minut. Singurul lucru pe care îl mai am de făcut acum este integrarea cu casa de marcat astfel încât să pot ține ușor și gestiunea bonurilor fiscale.


Cum ți s-a părut experiența STUP?

Mi se pare super tare tot conceptul, felicitări cui l-a gândit. :)

Pot să îți spun – ca absolvent al Facultății de Administrare a Afacerilor, dar și al celei de Psihologie - că ai mai multe de învățat într-un an de STUP decât ți se predă în trei ani de facultate. E ca în zicala “viața bate filmul”: STUP îți arată viața antreprenorială așa cum e ea, facultatea doar rulează pelicula. Aici ești pus în situații practice care te învață realmente ce să faci. Uite, îți pot da și un exemplu pentru că ieri am participat la cursul de pitching din STUP: a fost total diferit să-mi susțin pitch-ul în fața a 20-25 de oameni decât ar fi fost dacă îl tratam pe hârtie, ca pentru un examen la facultate. Același lucru e valabil și pentru cursul de negociere: una a fost să practic negocierea live cu ceilalți antreprenori din sală și alta ar fi fost să citesc un .pdf și atât. Sunt două experiențe total diferite și nu îți dai seama cât de mult cântărește STUP pe partea de educație decât atunci când vii și exersezi lucrurile aici. La unele cursuri am participat chiar și de două ori și de fiecare dată am plecat cu informații noi, chiar dacă subiectele discutate erau aceleași.


Ai recomandat STUP și altora?

Da. Chiar de curând am îndrumat o prietenă să vină la STUP, după ce și-a închis afacerea în nici jumătate de an de la lansare. I-am explicat că ar fi avut nevoie de un plan de afaceri și de un buget de marketing pe minimum șase luni ca să poată merge înainte.

Dar, vezi tu, singura “piedică”, dacă îi pot spune așa, când vine vorba de recomandări rămâne scepticismul oamenilor cu privire la gratuitatea lucrurilor. E o chestie de-a noastră, de cultură, să punem la îndoială faptul că cineva chiar vrea și ne poate ajuta. Mai întâi trebuie să dăm noi singuri cu capul de probleme ca să ne convingem că poate nu strică să apelăm la susținerea și sfaturile altcuiva.

 

Unde te pot găsi oamenii?

Pentru servicii mă pot contacta direct pe www.best-polygraph.ro. Pentru conținut educativ (dar și amuzant) mă pot urmări atât pe TikTok (@mr.poligraph), cât și pe canalul de YouTube al lui Selly.


Ai mințit cu ceva în interviul acesta? 

Rămâne să stabilim la poligraf. :))


Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

Nu exista articole publicate.