În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât.
Cu ce se ocupă afacerea ta?
Kazuko este un brand de wellness, fondat de trei femei pe care le leagă o prietenie mai veche de 10 ani. Este un business cu însemnătate, bazat nu doar pe produse de calitate, ci și pe principii sănătoase și comunitate.
Pe partea de produse, Kazuko vine cu trei la număr, pentru început: o mască de dormit din mătase – denumită The Napper - care aduce îmbunătățiri atât pe partea estetică, cât și pe cea funcțională în timpul somnului; un Silky Strip de utilizare zilnică pentru piele sensibilă sau acneică – un produs nou care înlocuiește wash cloth-urile abrazive cu delicatețea mătăsii pentru o exfoliere ultra blândă - și trei arome de lumânări parfumate - pe care sperăm să le lansăm în martie.
Însă noi credem că adevăratul wellness nu înseamnă doar ajutor din exterior, din sfera produselor, ci și sprijin pe partea emoțională de la oameni reali. De aceea, Kazuko înglobează și comunitate de suport pentru creșterea stării de bine și a stimei de sine în rândul clienților.
Ce nevoie te-a adus la Stup?
Cea mai mare provocare a fost să găsim furnizori de servicii de încredere, fără să facem prea multe deplasări. Pentru că urmăream Stup de ceva timp, știam că venind aici vom da lovitura în toate ariile noastre de interes.
Ce soluții de business ai luat din Stup și cum te-au ajutat?
Regnet ne-a ajutat cu înregistrarea firmei și cu multiple recomandări în privința alegerii codurilor CAEN. În felul acesta, n-a fost nevoie să ne limităm la câteva coduri inițiale, ci am putut lăsa loc pentru dezvoltarea activității, pe viitor.
La Just Ideas am apelat pentru a stabili dacă ne înregistrăm sau nu la TVA. E un pas important și trebuie făcut corect pentru a evita problemele ulterioare.
Cu FGO colaborăm pe partea de automatizări de facturare (sincronizarea site-ului și a plăților). Fără ele, am pierde foarte mult timp cu hârtiile și nu ne-am putea concentra pe evoluția businessului. Într-o afacere la început de drum, dinamică prin natura ei, eficiența e cheia.
Pe partea de shipping, Woot s-a dovedit a fi cel mai bun angregator, nu doar din perspectiva numărului de firme de curierat, ci și a tarifelor și flexibilității oferite pe toate planurile, inclusiv în ceea ce privește opțiunile de livrare preferate de clienți.
Cu BT de-abia am semnat parteneriatul pentru procesatorul de plăți, dar sunt sigură că lucrurile vor evolua foarte bine. Până acum, la orice întrebare pe care le-am adresat-o, ni s-a răspuns foarte cald și prietenos. Iar transparența lor ne-a dat încredere că avem pe cine să ne bazăm pe termen lung.
Din experiența ta de business, ce recomandare ai avea pentru antreprenorii la început de drum?
La nivel de business, în condițiile în care în primul an te așteaptă mai multă incertitudine decât siguranță, ai nevoie de parteneriate avantajoase și flexibile de la bun început. Pentru cele mai bune oferte, recomandarea mea e Stup.
La nivel personal, le-aș recomanda viitorilor antreprenorilor să se gândească bine la felul lor de-a fi înainte de-a deschide o afacere. Interacțiunea cu alte persoane (colegi, clienți, furnizori etc.) le va scoate la iveală toate vulnerabilitățile, iar dacă nu se cunosc suficient de bine le va fi foarte greu să construiască ceva. Restul se rezolvă: și cheltuielile, și strategia pe termen lung, și finanțările de care au nevoie.
Când ai un rezultat bun în business, cum planifici următoarele acțiuni: te repoziționezi strategic - riști, te arunci - sau rămâi la realitatea de până atunci? (întrebare primită de la Sorin de la Exclusive Properties)
Dacă rezultatul e pozitiv, dar lucrezi în echipă, eu aș spune să te ții de plan. Pentru că sigur există o strategie în spate și nu e cazul să faci reajustări la fiecare pas, dacă nu e nevoie. În plus, trebuie să ții cont și de modul în care echipa ta ar gestiona rezultatul.
De cealaltă parte, însă, dacă aș fi pe cont propriu, aș sări o etapă și mi-aș asuma o mișcare mai mare.
Lasă-ne o întrebare pentru următorul antreprenor?
Cum gestionezi perioadele de singurătate și cum te separi de afacere pentru a nu o lăsa să te afecteze personal? Am văzut mulți antreprenori care se identifică cu businessul și ajung în punctul în care nu mai diferențiază realitatea și rațiunea de sentiment.
***
Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.