Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Vlad Rusu

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

17 IANUARIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 4 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.


Salut, Vlad! Cu ce te ocupi, pe scurt?

Salut! Sunt administratorul Ethereal Chalet, o casă de vacanță care poate fi închiriată în regim short-stay pe AirBnB și în curând și pe alte platforme de cazare. Este o casă modulară, dispusă pe un singur etaj, ideală pentru 1-6 oaspeți. Se află în Valea Mare-Pravăț și, dată fiind apropierea de munte, pot spune că funcționează ca un retreat pentru oricine vrea să se bucure de câteva zile de liniște, de relaxare, de drumeții - singur sau cu prietenii - și chiar de remote work, dacă trebuie să facă asta. :)

Care e povestea Ethereal Chalet?

Când eram copil, veneam des la bunicii din localitate. Deoarece casa lor devenise neîncăpătoare pentru întreaga familie, în 2012 tatăl meu a decis construirea unei case modulare. Până anul trecut, ea a fost loc de petrecut vacanța la bunici. Apoi, ai mei s-au certat și casa a rămas mai mult nefolosită. În 2021, nemaifiind mulțumit cu banii pe care îi primeam de la părinți, mi-a venit ideea de-a le propune să transformăm casa într-un business, listând-o pe AirBnb. Nu a fost deloc ușor, fiindcă a trebuit să duc multă muncă de convingere cu ei. Dar, cu promisiunea că mă ocup singur de ea, au acceptat. În 2021, în vacanța de Paște de o săptămână, am pus totul pe picioare: am vopsit terasa, am înlocuit lemnele stricate cu unele noi, am transformat fostul padoc al câinelui în foișor – cu tot cu grătar și loc de mâncat în grădină -, am tras curent, am cumpărat lenjerii, tablouri, decorațiuni și inclusiv mobilier. Unul dintre paturile pe care le-am cumpărat a fost adus de aici, de la București, după ce l-am coborât cu chingi de la etajul 2 al unui bloc din Tineretului. O întreagă aventură.

Ce buget ai avut pentru început?

Sincer, cred că am avut vreo 3.000 de lei ca să pregătesc toată casa, fără ajutor de la părinți.

Și cunoștințe în domeniul ospitalității aveai?

Deloc. Eu sunt student la Medicină Dentară și sunt pasionat de health & fitness. Asta e vocația mea și direcția în care îmi doresc să cresc pe viitor. Afacerea Ethereal Chalet o fac separat, ca să mă pot întreține pe timpul facultății. Și până acum a mers foarte bine. În prima lună după listare, casa a fost fully booked. Iar de atunci și până în prezent, într-un an și o lună de funcționare, nu am avut un weekend în care să nu fi fost închiriată.

Cu ce gând ai venit la STUP?

Ca să acopăr mai bine perioadele moarte - zilele de luni până vineri și lunile de toamnă-iarnă – am simțit nevoia să extind afacerea către potențiali clienți și prin intermediul altor platforme de cazare ori modalități de închiriere. De exemplu, mulți oameni au descoperit Ethereal Chalet cu ajutorul Google Maps și și-ar fi dorit să facă booking direct de acolo, fără să mai fie redirecționați către AirBnB. Ca să mă pot bucura și eu de toate aceste avantaje, nu trebuia decât să pot elibera factură ca persoană juridică. Așa am ajuns la STUP. Locul unde a luat ființă firma pe care funcționează afacerea mea astăzi, Ethereal Rentals SRL.

Cum ai aflat de STUP?

Merg de ceva timp la o sală de fitness aici în apropiere. Într-o zi, trecând pe lângă STUP și remarcând semnul, m-am întrebat “Ce-i aia?”. În speranța că o să pot desluși misterul, am căutat pe Google, dar nu am înțeles la momentul respectiv dacă e un incubator de start-up-uri sau altceva. Dar după ce am citit despre serviciile oferite și m-am programat la un tur - ca să descopăr că pot găsi toate serviciile de care am nevoie ca antreprenor la început de drum -, am zis „Ce tare! E rost și pentru mine aici.”.

Cum a decurs procesul de înființare al firmei?

A fost cel mai simplu și eficient lucru prin care am trecut vreodată. A durat două zile, iar totul s-a desfășurat în același loc, fără deplasări inutile. În prima zi, am venit în STUP la REGnet ca să înființez SRL-ul și apoi m-am oprit la sucursala BT ca să-mi deschid cont. (De apreciat: distanța dintre cele două servicii e mai mică de 20 de metri.) Două săptămâni mai târziu, am revenit ca să ridic actele firmei și cardul și să mă interesez de câteva servicii. Am discutat cu SmartBill lucruri esențiale despre facturare: cum emit o factură, cum aleg o serie, cum pun logo etc. Iar cu GoMag și MTH.Digital m-am consultat pe partea de marketing ca să pot lua mai ușor o decizie în privința lansării unui site dedicat Ethereal Chalet.

Și cum ți s-a părut experiența STUP?

E 10 din 10. În primul rând pentru că ai totul într-un singur loc și, după părerea mea, ăsta e cel mai mare avantaj al locului: de la înființare firmă la servicii de gestiune, de la tool-uri de marketing la cursuri de antreprenoriat, găsești orice ai nevoie sub un singur acoperiș. Apoi, sunt oamenii din STUP: super de treabă toți și fără nicio intenție de a-ți vinde lucruri inutile. Ba chiar m-au sfătuit să nu iau ce nu-mi folosește. E total diferit de situațiile în care te duci la cineva, refuzi un produs sau serviciu, iar el sau ea continuă să insiste să-l achiziționezi. Nu! La STUP nu îți bagă nimeni nimic pe gât.

Ce le-ai spune prietenilor despre STUP?

Le-aș zice mai întâi așa: “Daca vrei să îți înființezi un SRL, du-te direct la STUP. E mai convenabil și ca timp, și ca servicii. Ești tratat bine, cu prietenie, fără cozi, fără aglomerație, fără harababură. Sediul arată ca în Silicon Valley, iar la orice întrebare, STUP îți găsește răspuns.” Și dacă tot nu s-ar lăsa convinși, aș adăuga: „Mai ții minte când te-ai dus la firma aceea de apartament, la mansarda unui bloc, și ți s-au cerut 700 de lei doar pentru înființarea unui SRL? Pe mine m-a costat 500 de lei și am primit mult mai mult de atât. Pentru că am făcut totul la STUP.” :)

Vlad, o ultimă întrebare: câți ani ai?

Am împlinit 21 de ani anul acesta.

Adu-ți și tu afacerea la STUP! E locul potrivit pentru un nou început. 🎉

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

03 OCTOMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Alexandru

Află mai multe

18 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Denisa

Află mai multe

25 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Vlad

Află mai multe