Un nou început #SeFaceLaStup cu Roxana

10 OCTOMBRIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 4 minute

Bună, Roxana! Povestește-ne puțin despre tine. Cine ești și cu ce te ocupi?

Bună. Sunt Roxana, am 27 de ani proaspăt împliniți și momentan am parte de un nou început în carieră. De o lună de zile am înființat The Flower Studio și mă ocup cu aranjamente florale și buchete personalizate, dar sper să intru și pe zona de evenimente începând de anul viitor. Neavând un punct fizic, momentan comenzile se pot face doar online, pe Facebook sau Instagram – în curând și pe site, imediat ce iubitul meu termină lucrul la el -, iar livrarea se face personal în zona Ilfov – București.

Cum ai ajuns să faci aranjamente florale?

Mă gândeam deja de anul trecut să fac ceva pentru mine. Și pentru că, de felul meu, simt nevoia constantă de a învăța lucruri noi, am găsit, în primă fază, două cursuri online care mi-au făcut cu ochiul: cel de designer de interior și cel de designer florist. În aprilie anul acesta, m-am hotărât să merg înainte cu cel de designer florist, simțindu-l mai potrivit pentru mine și pentru firea mea. Când am văzut cât de multe ore de practică presupune, am fost cu atât mai nerăbdătoare să-l urmez pentru că mereu mi-a plăcut să fac lucruri mai mult cu mâinile. Așa că am mers la curs în fiecare zi după birou și imediat după ce mi-am luat diploma am decis să renunț la job și să-mi deschid firma. Mulțumită familiei și prietenilor, am prins multă încredere în ideea mea și într-un final am zis “acum e momentul să deschid un business, la anul nu știi niciodată ce se mai întâmplă”.

Cum ai ajuns la STUP?

Recunosc că am avut emoții când am decis să îmi înființez firma. Eu nu prea mă pricep la lucruri birocratice și mă temeam că oriunde m-aș duce nu o să înțeleg ce am de făcut pentru că nimeni nu îmi va explica nimic. Dar la recomandarea lui Dan Popescu și a lui Flori Albu de la Poetic Home Atelier, am decis să mă înscriu pe site-ul STUP. Ei mi-au dat încredere că oamenii de aici mă vor ghida la fiecare pas și chiar așa a fost. Nu doar că am venit cu inima deschisă, dar am demarat, din prima zi, discuția cu privire la înființarea firmei prin Regnet. Și mi-a plăcut foarte mult pentru că totul a decurs super ușor și pe înțelesul meu.

Pe lângă Regnet, la ce alți parteneri ai apelat?

Am apelat la BT pentru deschiderea contului bancar – iarăși, un proces extrem de simplu -, iar când am venit să ridic cardul am optat și pentru serviciul Smartbill. Am zis că dacă tot sunt aici, să achiziționez tot ce se poate. Ultima colaborare a fost cea cu Danubius pentru casele de marcat și îți pot spune că am fost foarte încântată de cum a decurs. Comunicarea a fost scurtă, foarte clară și la obiect: eu le-am spus de ce anume am nevoie, ei mi-au prezentat din prima varianta perfectă. M-am bucurat că nu am primit mai multe opțiuni pentru că ar fi ingreunat decizia. Eu am înclinație pe partea artistică, așa că pe cea tehnică prefer să o las în seama specialiștilor.

Ce ți-a plăcut la partenerii STUP?

Cel mai mult mi-a plăcut comunicarea cu ei. Faptul că mi-au explicat pe limba mea tot ce trebuie să fac și ce trebuie să trimit, în termeni pe care puteam să îi înțeleg, mi-a luat o piatră de pe inimă. Astfel, totul s-a desfășurat foarte rapid și ușor, fără bătăi de cap, fără stres, fără confuzie. Și am apreciat că tot timpul sunt foarte prompți și disponibili. Dacă am o întrebare, mi se răspunde imediat, indiferent că e la fața locului la STUP, pe mail sau pe telefon.

Care crezi că sunt valorile de bază ale unui antreprenor la început de drum?

Pentru mine, în domeniul în care lucrez, cea mai importantă este dorința de muncă, apoi seriozitatea și respectul față de oamenii cu care interacționezi. Dar aș mai adăuga și atitudinea pozitivă. Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tu tratat. Oricât de stresat sau supărat ești că nu ți-au reușit anumite lucruri, nu e vina celui cu care stai de vorbă. Încercă să fii puțin zâmbitor pentru că nu te costă nimic și așa îi arăți totuși că îți face plăcere să fii și tu, și el acolo. Nimeni nu revine la tine dacă te porți urât, așa-i?

Ce te-a impresionat cel mai mult la STUP?

Mi-a plăcut că e un mediu dinamic, cu foarte mulți tineri cu atitudine mișto, unde simți că ești prieten cu toată lumea. Din secunda în care intri, ai senzația că știi deja fiecare persoană pe care o întâlnești. Până acum, n-am mai relaționat nicăieri cu cineva așa cum am făcut-o la STUP, dovadă că atitudinea pozitivă face totul și că voi faceți o treabă foarte bună cu ea.

Dacă oamenii te-ar întreba de STUP, ce le-ai spune?

Nici nu ar trebui să mă întrebe fiindcă deja le spun: dacă vor să își înființeze o firmă sau au nevoie de oricare dintre serviciile oferite de STUP, e primul loc către care sper să își îndrepte atenția. E o experiență foarte bună și n-ai cum să nu reușești după ce ai parte de ea. Dacă eu am reușit să îmi înființez firma într-o lună (cu tot cu concediu), cred că oricine poate avea încredere că lucrurile se mișcă repede și bine aici.

Care ar fi următorul pas în evoluția businessului tău?

În primul rând îmi doresc ca in urmatorul an să-mi deschid propriul atelier – nu doar de flori, ci unul care să includă și un spațiu de relaxare. Dincolo de acesta, vreau să mai explorez zona de aranjamente corporate pentru recepții, săli de conferințe sau meeting rooms. Parcă altfel te simți când ești întâmpinat de un lobby plin cu flori în locul interioarelor sobre și reci specifice clădirilor de birouri, nu? :)

Dar aștept să văd cum evoluează cererea pe parcurs. Clar, anul acesta este aproape pierdut pe partea de evenimente, așa că nu pot miza pe ele foarte mult. Tocmai de aceea vreau să mă pregătesc foarte bine cu promovarea pentru anul următor, să le arăt oamenilor ce știu să fac și să le câștig încrederea.

Pe termen lung, voi mai vrea să fac și workshop-uri de design floral, dar mai întâi aștept să capăt experiența necesară. Cred că până nu înveți din propriile greșeli, nu ai ce să dai cu adevărat mai departe.

Ce nu știu oamenii despre flori, dar ți-ai dori să știe?

Că există și alte flori în afară de trandafiri sau bujori și că însemnătatea lor este dată de fiecare dintre noi în parte. Nu mai trăim vremurile în care garoafele sunt potrivite doar pentru înmormântări sau firele din buchete trebuie să fie neapărat fără soț. Lumea nu știe, de exemplu, câte tipuri de garoafe există și cât de frumos poți să lucrezi cu ele. Sau calele... Sora mea a avut un buchet de cale mov la nuntă și a fost de super efect, în ciuda cârcotelilor și a superstițiilor. Eu nu cred că mai e cazul să tratăm florile în funcție de ce spune gura lumii, ci că ar trebui să le găsim semnificații noi și să le dăm admirația cuvenită după placul fiecăruia.

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început,hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.