Un nou început #SeFaceLaStup cu Elena Luchis

28 MARTIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 4 minute

Ce este Moirai?

Ca brand, Moirai se ocupă de broderie automatizată pe bază de ilustrație, pentru hanorace, tricouri, genți sau rucsacuri. Ca nume, cuvantul “Moirai” vine din mitologica greacă și este denumirea dată Ursitoarelor, celor Three Fates care urzesc destinul.

De ce ai ales acest nume?

Am vrut să reunesc sub umbrela lui atât fascinația mea pentru mitologie, cât și domeniul de activitate al afacerii mele. Dacă te uiți la reprezentările antice, Ursitoarele sunt mereu înfățișate cu un ac, un fus și o suveică, instrumente-simbol pentru țeserea destinului uman. Broderia presupune la rândul ei activitatea de țesere și în egală măsură vine cu o durabilitate, cu o rezistență. E greu să “ștergi” o broderie de pe un obiect vestimentar, așa că la Moirai tu și hanoracul sau rucsacul tău preferat sunteți predestinați, “meant to be together for a long time”. :)

Ne plac afacerile mici cu ambiții mari. Dar cum ai ales broderia ca domeniu de activitate?

A venit ca răspuns la nevoia soțului meu. De când îl știu, iubește tricourile cu imprimeuri, însă ajunge să și le cumpere mai des decât i-ar plăcea pentru că niciunul nu rezistă: ba se șterge imprimeul, ba se strică, ba se dezlipește după câteva spălări. Pentru că soțul meu e foarte atașat de anumite modele, am căutat o soluție prin care să-i fac ilustrațiile preferate să dureze mai mult. Așa am ajuns la realizarea lor prin broderie. La început procesul a fost manual, acum este automatizat.

Cum ai ajuns la Stup?

În toamnă, după ce am înființat SRL-ul, țin minte că venise momentul să deschid un cont de persoană juridică. Pentru că știam deja reclamele cu BT Mic – și pentru că mereu am apreciat efortul Băncii Transilvania de a susține micii antreprenori din România – mi-a fost ușor să aleg cu ce bancă să lucrez. Așa că am intrat pe pagina BT să văd dacă pot deschide contul online. Marea surpriză a fost că, pe lângă posibilitatea în cauză, am descoperit și un link către Stup. Chiar dacă nu știam nimic despre proiect, curiozitatea mea a învins și m-am programat imediat la un tur. De acolo am început colaborarea.

Ce servicii te-au ajutat să-ți croiești mai ușor drumul în antreprenoriat?

Contabilitatea, găzduirea site-ului și magazinul online.

Cei de la Hosterion au fost foarte rapizi în a-mi furniza toate detaliile de care am avut nevoie ca să cumpăr un domeniu online: de la crearea contului, la verificare, la achiziția propriu-zisă, tot.

Apoi, cei de la GoMag mi-au oferit susținere necondiționată cu deschiderea magazinului, mai ales luând în considerare cantitatea enormă de informații pe care le-am cerut-o zilnic în primele două săptămâni. (La un moment dat, m-am întrebat dacă mă mai suportă. :)) ) Dar mereu mi-au răspuns prompt, frumos și calm, cu toate instrucțiunile de care am avut nevoie și m-au ghidat astfel încât să folosesc cât mai eficient platforma. Astăzi, apreciez mult faptul că are atât de multe aplicații integrate și disponibile printr-o simplă cerere pe mail sau dintr-un singur click. De exemplu, în momentul în care a trebuit să fac contractele pentru plata online cu cardul și cu firma de curierat, am știut că nu trebuie decât să apăs butonul “Activează!” and that’s it.

Și pe partea de contabilitate?

Cu contabilitatea a fost interesant pentru că am participat mai întâi la workshopul TVA-ul - care este treaba cu el? din cadrul Stup. Acolo, pe lângă informațiile primite despre tot ce înseamnă partea de taxe și impozite pentru un SRL, l-am cunoscut pe Horațiu Hagiu, speakerul evenimentului și owner-ul firmei de contabilitate Weex cu care colaborez acum. Mi-a dat imediat toate datele de care aveam nevoie și am semnat contractul pe loc. Râmăne și azi una dintre cele mai frumoase colaborări din Stup. Fără ea, n-aș fi știut de exemplu, cum să procedez cu TVA-ul intracomunitar, SRL-ul meu fiind neplătitor de TVA. Și tot prin colaborarea cu Weex, mă bucur de serviciile de HR, mai ales că o am ca angajată, pe partea de design.

Ce îți place cel mai mult la Stup?

Îmi place că oricând am o întrebare, o nelămurire sau un lucru pe care nu-l înțeleg, pot să mă duc la persoana mea de contact, să-i spun că nu știu cum să procedez și să îi cer ajutorul. Dacă nu are ea răspunsul, are sigur pe cineva care să mă îndrume și să-mi găsească o rezolvare.

Ai găsit aici și ceva care să te inspire?

Sincer, m-a inspirat povestea fondatorului 5 To Go pe care am auzit-o la un eveniment. Chiar dacă nu era la primul business, a profitat de toate oportunitățile care i-au ieșit în cale până a găsit formula câștigătoare. Felul în care a ajuns de la o cafenea micuță la oamenii care au venit să-i ceară să devină francizori la lanțul de cafenele din toată țara e un parcurs incredibil. La fel și pasiunea cu care ne-a povestit toate lucrurile acestea.

Cum arată antreprenoriatul odată ce ai trecut prin Stup?

În toamna anului trecut, nu știam absolut nimic despre ce înseamnă să ai un business, să-l crești, să-l gestionezi. Și recunosc că dacă nu era Stup, cred că aș fi renunțat în prima lună. În momentul de față, văd antreprenoriatul ca pe o experiență pe care toată lumea ar trebui să o încerce. E acel challenge care te ajută să vezi cât de mult poți să duci și cât de puternic ești ca om. Iar dacă îți eșuează businessul, măcar nu rămâi cu regretul că n-ai încercat. O să-ți rămâi recunoscător ție că ai avut curaj.

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în STUP! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.