Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Diana

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

28 NOIEMBRIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 5 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare. 


Bună, Diana! Care e povestea ta și a afacerii tale?

De nouă ani sunt contabilă de meserie, dar o contabilă care nu prea are stare la birou pentru că mereu e cu gândul la excursii și călătorii. :) Fiind pasionată de ele, mi-am condus deja familia si prietenii numeroase tari, din Spania, Elveția și Italia, în Serbia și Muntenegru, până în Tunisia, Turcia sau Iordania, pentru drumeții, trasee off-road și canyoning.

Povestea afacerii mele începe anul trecut în octombrie, când mi-am dat seama că aș vrea foarte mult să lucrez într-o agenție de turism. Așa am decis să investesc în cursuri pentru a obține licența de turism și a-mi deschide propria agenție: DTravel Agency. În prezent, am 32 de tour-operatori de încredere de la care primesc constant cele mai bune oferte pentru 76 de destinații (momentan). Prețul afișat pe dtravel.ro coincide cu prețul de pe site-ul tour-operatorilor parteneri și este actualizat în timp real mulțumită unei integrări API.


Cum ai ales partenerii?

I-am ales în funcție de experiența lor pe piață și de recenziile clienților. Pentru mine e important ca cei cu care lucrez să ofere servicii de calitate astfel încât, la rândul meu, să le pot da mai departe. Toată consultanța și suportul meu n-ar valora nimic pentru clienți dacă n-aș avea parteneri pe care să mă bazez.


Cât a durat să pornești o afacere în turism?

Am obținut licența de turism în aprilie anul acesta după un curs de șapte luni, dar apoi a mai durat vreo lună ca să pun site-ul pe picioare. Nu mi-a plăcut ce mi-au livrat oamenii cu care am lucrat pe partea de dezvoltare, așa că m-am apucat să îl refac singură, timp în care am integrat și posibilitatea de plată cu cardul. Nu am vrut să îl lansez fără această posibilitate și bine am făcut pentru că primul meu client a fost un domn de 76 de ani care și-a rezervat un sejur pentru iunie 2024, în Sunny Beach, Bulgaria și a plătit avansul cu cardul.


Ce provocări ai întâmpinat?

Principala provocare e câștigarea încrederii clienților. Oamenii sunt mai reticenți la început, dat fiind că agenția este înființată în 2023 și nu are foarte multe recenzii online. Dar lucrăm să creștem în direcția aceasta și să atragem cât mai multe recomandări pentru că, la telefon sau pe mail, dacă interacționezi cu ei, oamenii sunt mulțumiți de serviciile pe care le oferim. Chiar și celor mai neîncrezători, le-am oferit consultanță gratuită cu privire la tour operatorii de la care pot cumpăra direct bilete sau pachete de vacanță fără obligația de a le achiziționa de la noi.


Ce nevoie te-a adus la STUP?

Căutam specialiști care să mă ajute cu promovarea agenției în mediul online. Eu lucrasem înainte cu cineva pe partea de marketing, dar nu avusesem o comunicare foarte bună cu ei: ceream un lucru, dar se făcea altul, voiam termene clare, dar nu se respectau nici cele stabilite și atunci am zis că e timpul să găsesc o nouă colaborare. Știam deja de STUP din reclame, așa că doar am căutat să văd dacă oferă servicii în direcția de care aveam nevoie. În felul acesta l-am cunoscut pe Dan de la MTH.Digital, cu care lucrez acum.


Cum merge colaborarea cu MTH.Digital?

Colaborăm deja de trei luni și mi se pare că se implică foarte mult în ceea ce fac pentru mine. Atât de mult încât, la început, m-am simțit prost pentru cât de puțin îi plătesc. Au o abordare complet diferită față de ce am experimentat eu: comunicarea cu ei merge foarte ușor, ne auzim, ne vedem, programăm ședințe, rezolvă orice solicitare imediat, facem planuri, campanii și mi se explică de ce lucrurile se fac într-un anumit fel și nu altcumva. E o interacțiune de care eu nu am avut parte până acum. Iar pentru că sunt direct implicată în partea de postări, mă ajută foarte mult să înțeleg ce vrea clientul, ce nu vrea, ce merge, ce nu merge și așa mai departe.


Ce altceva ai mai găsit la STUP care să te ajute cu promovarea?

Am descoperit cu mult entuziasm cursul de comunicare de brand al Monicăi Jitariuc. A fost o revelație pentru mine și cred că e una dintre cele mai valoroase lecții prin care am trecut. Mi-a depășit toate așteptările. Țin minte că imediat după el, am plecat spre casă și nu mă interesa nimic din ce se întâmpla în jurul meu. Eram atât de absorbită de informația primită, aveam mintea plină de idei, de inspirație și nu-mi puteam lua gândul de la ele. A fost un boost de energie și mai ales de planuri pe care vreau să mă apuc să le fac.


Ce părere ai despre STUP?

Mi se pare o comunitate foarte frumoasă, în care poți schimba orice fel de idei, în care primești sfaturi și învățături utile. Mă simt bine primită de fiecare dată când ajung aici, inclusiv de doamnele care au grijă de bucătărie: de cum am intrat, mă întâmpină cu “Bună dimineața!” și mă invită să bem o cafea. Atât de minunați sunt oamenii de la STUP!


Ce planuri de viitor ai pentru agenția ta?

În prezent, sunt la al doilea curs de acreditare ca să pot deveni agenție organizatoare de tururi ghidate și să pot pleca cu turiștii în afară. Pe lângă asta, anul viitor vreau să închiriez și un spațiu unde oamenii să vină să ne cunoască live, pentru că altfel le câștigi încrederea stând de vorbă cu ei față în față decât prin intermediul unei discuții telefonice. Primul gând pe care îl au când spun “agenție de turism” este imaginea unei agenții fizice unde pot veni să pună oricâte întrebări, să clarifice oricâte aspecte și să interacționeze direct cu agentul. Chiar de curând m-a sunat un domn din Suceava să mă întrebe dacă avem punct de lucru în orașul său și, neavând unul, am fost nevoită să îi recomand o agenție locală la care să apeleze. Suntem încă la început, dar facem tot posibilul să ajungem cât mai aproape de clienții noștri.


Ai niște tips & tricks pentru cei care vor să călătorească mai des?

La mine funcționează foarte bine cumpărarea biletului de avion imediat ce găsesc unul ieftin, chiar dacă vacanța ar începe de-abia peste patru luni. Odată luat, finanțele personale vor gravita de la sine în direcția economiilor pentru planurile de călătorie: cazare, transport, distracție la fața locului etc.


Un lucru inedit despre modul în care ți-ai început călătoria în antreprenoriat?

Pe jos. :) Aveam nevoie de un buget de 2000 EUR ca să pornesc la drum și am făcut rost de bani din vânzarea motocicletei proprii, un Ducati Monster, pentru care obținusem permisul cu numai un an înainte. Nu regret nicio secundă. A fost una dintre cele mai bune decizii luate vreodată.


Ai un sfat pentru cei care vor să înceapă acum propriul business?

Să o facă pur și simplu. Totul vine pe parcurs. Ca în cazul vacanțelor, eu cred foarte mult în ideea de “Just go”. Când începi o afacere, nu contează că mai ai nevoie de cursuri, că mai ai de aflat, învățat sau înțeles, nu contează dacă nu te pricepi din prima la marketing sau promovare. Toate se învață. Eu nu îmi imaginam acum un an că o să am un site și că lumea mă va suna să rezerve sejururi de la mine.  Dar iată-mă aici în numai câteva luni și cu planuri mari pe mai departe. Cum am făcut asta? I just went for it. ;)


Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

08 AUGUST 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Antonia

Află mai multe

03 OCTOMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Alexandru

Află mai multe

26 SEPTEMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Maria

Află mai multe