Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Cristina Moldoveanu

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

25 APRILIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 4 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.


Bună, Cristina! Povestește-ne puțin despre Feidd.

Am lucrat multă vreme în Resurse Umane, mai exact în recrutare de personal. Și pentru că începusem să nu mai rezonez cu valorile corporatiste, acum vreo patru ani m-am apucat să tatonez ideea unei afaceri proprii, pornind de la mai multe domenii de interes la vremea respectivă: de la deschiderea unui salon de înfrumusețare, masaje și tratamente corporale la construirea unei pensiuni cu fonduri europene în zona Buzăului, unde părinții mei aveau un teren. Acum vreo doi ani de zile, însă, am cunoscut prin intermediul jobului diferite persoane care lucrau sau activau în industria pantofilor. Și, pentru că la rândul meu iubesc încălțămintea, am avut un declic: “oare, cum ar fi să încerc și eu?”.

De ce e Feidd diferit de alte magazine de pantofi?

Feidd este un magazin de încălțăminte multibrand, axat pe produsele din piele sau înlocuitor de piele “la 100 de euro”, cum spun germanii. Asta înseamnă că vindem produse de calitate la prețuri accesibile, atât pentru persoanele cu venituri medii-mici, cât și celor cu venituri mai ridicate. Furnizorii noștri sunt din Germania și Spania și, chiar dacă nu sunt neapărat branduri cu notorietate, toți pun foarte mare preț pe confort, pe rigoare și pe design de actualitate la prețurile corecte.

De la ce vine numele Feidd?

Numele a fost ideea cumnatei mele, cu care sunt parteneră în business. În timpul unui curs de engleză a fratelui meu, a auzit vorbindu-se ceva despre first aid. Și a venit să mă întrebe cum mi-ar suna denumirea de fashion aid sau Faid. Mi-a plăcut, dar am ales să o transpunem în Feidd pentru a fi ușor de citit atât de cunoscătorii de engleză cât și de ceilalți.

Ce gând te-a adus la Stup?

N-a fost doar un gând, ci mai degrabă o durere de cap. Ca mulți dintre antreprenorii la început de drum, nu am avut un plan financiar bine pus la punct atunci când am lansat businessul. Credeam că lucrurile vor merge de la sine doar dacă deschidem un magazin și asiguram stocurile de produse. Am neglijat cu totul partea de branding și de marketing, crezând, la vremea respectivă, că bugetul alocat în direcțiile astea ar fi o pierdere pentru activitatea firmei. La fel am considerat și despre consilierea legală din partea unui avocat. Mai importantă părea atunci varietatea și disponibilitatea modelelor și a numerelor și magazinul în care pot primi clienții. Dar care clienți? Pentru că înaintea lor a venit pandemia. Așa că în 2022, după un an greu în care afacerea a pierdut bani, am venit la Stup în căutare de soluții de finanțare. Cinci bănci mă refuzaseră anterior, pe motiv că firma nu era bancabilă, pe profit.

Și ai găsit soluția la Stup?

Da. După ce toate băncile mi-au spus că “sistemul zice nu”, Stup mi-a asigurat accesul la o microfinanțare. Și mai mult decât atât: pe lângă suma de care aveam nevoie ca să depășim acel moment dificil, am primit foarte multă înțelegere, am avut parte de o analiză completă a pieței și a potențialului afacerii noastre și am ajuns la un angajament ferm de creștere a businessului în direcția bună, sustenabilă, profitabilă. Ca să nu mai vorbesc de legătura cu MTH.Digital pe care tot aici am stabilit-o, pentru a incepe promovarea în online: avem o colaborare foarte frumoasă din noiembrie încoace, serioasă, bazată pe performanță și în același timp foarte prietenoasă. Lucru care mi-a dat de la început un sentiment de bine și de confort.

Ce ai învățat după toată experiența la Stup?

În primul rând, că pentru un antreprenor la început de drum, marketingul trebuie să fie o prioritate, desigur, construit în jurul brand-ului. Multă lume îl percepe ca pe o cheltuială și nu îi acordă locul cuvenit, dar el, de fapt, este o investiție esențială pentru a-ți asigura creșterea vânzărilor. Apoi vine faptul că, deși ca antreprenor începător nu excelezi la nimic, e important să apelezi la profesioniști. Nu vei avea niciodată cum să ajungi la nivelul experienței pe care a acumulat-o un specialist, oricât de mult ai crede că poți face totul singur. Personal, dacă ar fi să dau timpul înapoi – deși nu cred în regrete, ci în lecții învățate și în rezistența pe care o poți dezvolta după ce greșești – m-aș consulta cu experți pe zona financiară și pe cea de marketing înainte de a începe să lucrez la propriul business. Nu în ultimul rând, am învățat că există soluții chiar și pentru majoritatea afacerilor mici care riscă să eșueze din cauza subfinanțării.

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Stup? Faptul că vorbesc cu oameni, nu cu roboți. Că lumea din Stup nu recită proceduri dintr-un calculator, ci chiar îți arată că te înțeleg și că le pasă de problemele tale. Partea aceasta de inteligență emoțională creează un mediu foarte plăcut și prietenos pentru orice colaborare. Și îți dă curaj. Mă bucur mult că Stup a rămas alături de mine, chiar și după ce am obținut microfinanțarea, nu doar cu răspunsuri, ci și cu întrebările acelea umane: “Ce mai faci? Cum merg lucrurile?”.

Cum ai recomanda Stup altor antreprenori?

Îi recomand oricărui antreprenor sau „wanna-prenor” - care nu mai vrea să fie angajat, ci să își deschidă propria afacere – să vină la Stup pentru consiliere financiară, consiliere legală, înființare firmă, marketing, contabilitate și orice altceva. Inclusiv microfinanțare. O să scape de foarte multe bătăi de cap și va găsi aici toate departamentele de care are nevoie, dar pe care nu credea că și le poate permite. Iar cel mai mult recomand Stup pentru că mereu există cineva dispus să vadă potențialul din afacerea ta și să îți dea curajul să mergi tot înainte.

Cristina, de ce ai renunțat la corporație pentru antreprenoriat?

Sincer, la început am fost foarte încântată de experiența de corporație și am avut multe lucruri de învățat din ea. Dar pe măsură ce au trecut anii am simțit că nu mai e mediul potrivit pentru mine și pentru ceea ce aș fi vrut să fac în următorii 10 ani. Poate sună clișeic, dar voiam mai mult timp pentru cei dragi, pentru prieteni, pentru vacanțe. Când lucrezi de dimineața până seara, calitatea acestui timp scade, iar locul lui e luat de oboseală și, parcă, și de nefericire. Iar eu știam că nu îmi doresc asta. Mai mult decât atât, îmi mai doream să nu mai fiu supusă unor constrângeri, unor reguli foarte stricte cu care nu eram de acord. Așa am optat pentru antreprenoriat, pentru flexibilitatea lui si pentru posibilitatea de a lua decizii singura. Desigur, un antreprenor la început de drum trebuie sa își antreneze și rezistența la eșec, la multe „nu” și să continue sa creadă în idee, în produs, în viziune, când alții nu cred sau ii taie aripile. Partea frumoasă a perioadei grele este că ai ocazia să îți șlefuiești direcția și obiectivele business-ului.

Dar tu nu ai eșuat, ci, dimpotrivă, ești pe drumul cel bun.

O, crede-mă, am luat decizii foarte proaste de multe ori când m-am relaxat prea tare. Dar am învățat că orice situație delicată te ajută să te trezești și să vezi că există resurse ca să îți îmbunătățești nu doar ție viața, ci și pe cea a businessului. Fiecare problemă care pare foarte greu de gestionat, chiar finalul jocului, de fapt, îți arată ca există foarte multe soluții care îți vor duce business-ul la urmatorul nivel într-o variantă la care, altfel, nu te-ai fi gândit, dar care îți place.

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în STUP! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

26 SEPTEMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Maria

Află mai multe

11 IULIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Joseph și Tony

Află mai multe

18 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Denisa

Află mai multe