Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Un nou început #SeFaceLaStup cu Cristian Cîrlogeanu

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

21 MARTIE 2023   •   Cât te reținem cu cititul? 5 minute

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.


Salut, Cristi! Povesteste-ne putin despre afacerea ta.

Brandul se numește Tonic-Blend și prin el vrem să punem pe piața din România mai multe feluri de băuturi răcoritoare sănătoase. Spun “vrem” pentru că din business fac parte eu și părinții mei, iar primul produs cu care am pornit la drum este kombucha pe care o fabricăm în trei arome distincte: ghimbir și lămâie, măr și scorțișoară și rodie. În viitor, vor urma și alte tipuri de băuturi cu beneficii pentru digestie și organism, ca Water Kefir, de exemplu. Toate născute și elaborate pe baza propriului research.

De unde a venit ideea de băuturi răcoritoare sănătoase?

Prin 2015, am început să fiu foarte atent la alimentație și la sănătatea mea. Din dorința de a scăpa de dependențe alimentare și de a-mi îmbunătăți viața, am căutat și adunat cât mai multe informații care să mă ajute. După mai multe experiențe pozitive observate pe propriul corp, am decis că vreau să deschid un business cu sucuri presate la rece și mai departe, prin el, să îi pot ajuta și pe alții.

Și de la sucuri de fructe la kombucha cum ai ajuns?

Până în 2018, îți spun sincer că nu știam ce e kombucha și nici că aș ajunge să o produc. Dar povestea a fost așa: ca să pot da startul businessului cu sucuri din fructe, aveam nevoie de niște prese de o calitate super ridicată. Le-am găsit la un producător din SUA, dar ghici ce? Aveam nevoie și de bani pentru a le achiziționa. Așa am decis să plec cu Work & Travel în Statele Unite ca să îi fac. Într-o zi din vara lui 2018, fiindu-mi sete, am luat o sticlă de kombucha din frigiderul restaurantului unde lucram. Am băut-o, mi-a plăcut – și, de ce să nu recunosc, m-a atras și ambalajul foarte mult -, dar n-am apucat atunci să o studiez îndeaproape. Țin minte că i-am făcut doar o poză și mi-am văzut de treabă, eu fiind setat pe visul de a deveni producător de sucuri. Câteva luni mai târziu, am ajuns la o conferință a producătorilor de sucuri presate la rece din California unde, ca să vezi coincidență, al doilea sau al treilea speaker a fost fix cofondatoarea brandului de kombucha pe care îl gustasem. Atunci mi s-a întipărit kombucha în minte, dar nu și ideea de a o produce. Pivotarea efectivă către producția ei în România a venit prin 2019 când, în urma unor teste reușite și mai multe discuții cu prietenii am realizat ceva important: că eu n-aveam studii de nutriție și oricât mi-aș fi dorit să mă alătur producătorilor de sucuri de fructe cu programe de coaching împotriva dependențelor alimentare, ideea nu ar fi funcționat. Nu aveam teste care să susțină că ceea ce avea rezultate valide pe corpul meu ar fi fost sustenabil și în cazul altor oameni.

Unde este acum Tonic Blend?

Tonic-Blend merge mai departe cu ambiția de a face kombucha accesibilă pentru cât mai mulți oameni din România. Și nu mă refer aici la un oțet cu arome, ci la kombucha autentică, adevărată, cu beneficii reale pentru sănătate, produsă și îmbuteliată la standarde foarte înalte. Am avut unele provocări pe partea de creștere a capacității de producție, pe partea de distribuție, pe asigurarea unui lanț de frig, dar pot să spun că suntem pe drumul cel bun. În ceea ce privește producția, sunt mândru că am reușit să mărim capacitatea până la 40.000 de sticle pe lună, păstrând în continuare aceeași calitate pe care am propus-o de la început. Asta în condițiile în care, anul trecut, nu depășeam 2.500 de sticle pe lună. București. Din punct de vedere al distribuției, am început să ne extindem deja la nivel național.

Ce te-a adus la STUP?

Am venit în căutare de oportunități de investiții. Mă bucur mult că i-am găsit aici pe cei de la Fonduri-Structurale.ro care să mă ajute. Practic vii, le explici stadiul în care te afli și ce vrei să realizezi, le trimiți documentația, îți fac un punctaj și în funcție de el îți recomandă dacă merită să aplici sau nu la oportunitățile deschise. Nu pățești cum am pățit și eu, și alții, cu anumiți consultanți cărora le achiți fee-ul, îți promit că vei câștiga, dar la final nu te alegi cu nimic.

Ce alte servicii din Stup ți-au mai fost de folos?

Am mai apelat la D&C Conta pe partea de consultanță în contabilitate unde am avut dintotdeauna o mare durere. Am norocul să fi găsit la Stup un partener de încredere, dispus să îmi înțeleagă domeniul de activitate și să mă ajute să iau cele mai bune decizii pentru mine și afacerea mea. Deci jos pălăria!

Aș mai vrea, în plus, să accesez un credit prin BT Mic, dar aștept să văd dacă îl pot lua. Oricum, mă bucur că am venit la BT și pentru găsirea unei soluții în direcția asta. Dat fiind că BT a susținut dintotdeauna antreprenorii, am încredere că vom găsi o rezolvare împreună, pe un plan foarte bine făcut.

Știu că în Stup au loc si multe evenimente. Ai participat la unul dintre ele?

Da, am participat la evenimentul despre francize al lui Paul Voicu de la Franchwise cu care am reușit apoi să setez o întâlnire one-to-one. În urma ei, mi s-a conturat mult mai clar potențialul pe care îl are extinderea afacerii mele în franciză. Mai e un pic până să putem valida treaba asta, dar lucrurile merg conform planului.

Înțelegem că ai găsit multe servicii utile la Stup. Ar mai fi ceva care ți-a plăcut?

Da. Faptul că o bancă oferă toate serviciile astea. E surprinzător, pentru că atunci când spui bancă, nu te gândești decât la chestiuni legate de bani și nimic altceva. Dar zona de consultanță în business eu n-am mai întâlnit-o altundeva în afară de Stup. Ideea de a construi o comunitate de antreprenori offline, la fel, am găsit-o pusă în practică doar aici. Iar astea sunt doar câteva dintre lucrurile la care eu personal țin foarte mult așa că mă bucur că, într-adevăr, o bancă pune atâtea lucruri mișto la dispoziția noastră.

Ce le-ai spune prietenilor despre Stup?

Le-aș recomanda celor care se gândesc la un business sau au deja unul, să vină la o prezentare, să facă un tur de Stup. Fiindcă nu știi niciodată câte oportunități ai la dispoziție până nu le vezi, până nu intri in contact direct cu ele strict pe nevoia ta.

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în STUP! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.

Dacă îți place, spune-le și prietenilor tăi 😊

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Află mai mult

Articole similare

26 SEPTEMBRIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Maria

Află mai multe

11 IULIE 2023   |   4 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Joseph și Tony

Află mai multe

18 IULIE 2023   |   5 minute

Un nou început #SeFaceLaStup cu Denisa

Află mai multe