19 SEPTEMBRIE 2023 •
Cât te reținem cu cititul? 4 minute
În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât. Despre ei și despre felul în care un nou început #SeFaceLaStup, poți citi aici în continuare.
Ce te-a adus la STUP?
O reclamă video de pe YouTube m-a adus la STUP la finalul lunii martie și nevoia de claritate asupra lucrurilor pe care aș putea să le fac. Eram destul de nehotărât când am venit aici, dar m-a preluat imediat Ioana și cu ea am dezbătut ce idei aveam și ce credeam că mi s-ar potrivi. Pentru că mă gândeam la o franciză, Ioana m-a îndrumat către Franchwise. Deși le mai scrisesem înainte, până să vin la STUP nu am primit răspuns. Însă odată ajuns aici, lucrurile s-au întâmplat foarte repede. Țin minte că am discutat cu Ioana undeva pe la mijlocul săptămânii, iar lunea imediat următoare am avut meeting-ul cu ei gata stabilit. Cei de la Franchwise mi-au dat trei propuneri de francize, mi-au trimis documentele, mi-au dat timp să mă hotărăsc și ne-am auzit ulterior să batem palma. Am rămas uimit de cât de bine s-au mișcat, ba chiar mi-am zis atunci: “boy, that was fast”.
Cum te-a ajutat Franchwise?
Dintre toate ideile cu care pornisem la drum, Franchwise m-a ajutat să restrâng paleta la trei francize – Hello Donuts!, Bubble Waffle și încă una pe care nu mi-o mai amintesc acum - în limita bugetului pe care l-am agreat. Nu am vrut să risc foarte mult, fiindcă sunt la prima tentativă în antreprenoriat și mai întâi vreau să capăt experiență. Am ales să merg mai departe cu Hello Donuts!, din cele mai bune motive.
Care sunt motivele pentru care ai ales Hello Donuts?
În primul rând, m-au convins produsele foarte bune, apoi faptul că se lucrează intensiv la o nouă abordare pe partea de marketing și, cel mai important, mi-au dat încredere oamenii cu care am stat de vorbă. Au fost foarte deschiși și transparenți, iar asta a contat enorm, pentru că una e să îți vândă lucruri de genul “vai, ce frumoasă e franciza noastră și ce bine ne merge nouă” și alta e să îți spună adevărul, adică “uite, asta e o problemă de care o să te lovești, dar suntem aici să te ajutăm”. În același timp, mi-au dat suficient frâu liber să iau propriile decizii, să fac lucrurile cum vreau, cu condiția să îi anunț dinainte astfel încât, dacă ceva e în neregulă, să mă poată aviza. Ceea ce e foarte bine, mai ales pentru un antreprenor la început de drum.
Un alt aspect care m-a determinat să îi aleg a fost faptul că nu au competiție în zona Craiovei. Eu o să deschid în mall, la Electroputere, unde singura problemă de care m-am lovit a fost că nu aveam intrare pentru închirierea unui spațiu la food court. Dar am luat legătura cu Franchwise și s-au ocupat exemplar de negociere și de semnarea contractului. Își merită comisionul din plin.
Nu în ultimul rând, Hello Donuts! vine și cu partea de candy bar, care mă ajută să intru pe zona de evenimente corporate din oraș.
Cum ți s-a părut interacțiunea cu Franchwise?
Foarte ok. Am interacționat inițial cu Andreea Savin și apoi cu Raluca Voicu, care te binedispune de la prima întâlnire. N-ai cum să ai o zi proastă când te vezi cu ea, pentru că entuziasmul ei e molipsitor.
Dincolo de asta, mi-a plăcut că oamenii au multă experiență, îți dau insight-uri foarte bune și au un networking extins și deep, fie că vorbim de relațiile lor cu mall-uri, fie că vorbim de cele cu alte francize. Discuțiile cu Electroputere au decurs mult mai ușor pentru că Raluca se cunoștea cu managerul de acolo și, în loc să aștept până în septembrie să primesc un spațiu, l-am primit mai devreme mulțumită acestui leverage.
Pentru că aminteai de America, vrei să le povestim puțin oamenilor și despre parcursul tău profesional? E foarte interesant.
Am plecat de la 14 ani de acasă, dintr-o ironie a sorții. În gimnaziu, aveam câțiva colegi în clasă de care făceam mișto pentru că voiau să se înscrie la Colegiul Militar din Alba Iulia, adică la “pușcărie”. :)) Când a fost vorba de admitere, tata mi-a spus să încerc și eu pentru că n-am ce pierde. Am făcut-o, totally random cumva, dar culmea face ca, dintre toți foștii mei colegi, eu să fi fost singurul care e admis. M-am gândit atunci “aoleu, în ce m-am băgat?”, dar culmea și mai mare e că a ajuns să îmi placă în mai puțin de câteva luni. M-a și liniștit un pic pentru că eram destul de zvăpăiat și mi-a asigurat un nivel de educație ridicat.
Apoi, pentru că visul oricărui băiat de liceu era aviația, de la Colegiul Militar m-am dus și am dat probele de admitere la Academia Forțelor Aeriene din Brașov. Am intrat și, pentru că m-am numărat printre primii 10% admiși (ca rezultate), am putut să aplic pentru un full scholarship la Academia Forțelor Aeriene din Statele Unite pe care l-am și luat. Am plecat în State, am studiat foarte mult leadership și management timp de 4 ani acolo, după care m-am întors în țară, în 2017. Aici am continuat să mă formez în aviație militară la Buzău, apoi la Bacău și ulterior la Câmpia Turzii. În 2019, am prins o nouă oportunitate în cadrul Euro-NATO Joint Jet Pilot Training Program (ENJJPT) – cea mai bună școală pentru forțele aeriene ale NATO – pe care am acceptat-o. În 2021, la finalul cursurilor, deși trebuia să mă duc să fac aviație de luptă, am decis să iau lucrurile mai ușor și să mă angajez drept co-pilot la Aeroportul Otopeni. La finalul lui 2022, când mă obișnuisem cu avioanele de transport, ghici ce? Îmi trece prin gând să mă apuc de antreprenoriat. Și iată-mă acum la STUP.
Cum a fost trecerea de la aviație la antreprenoriat?
Am învățat să fiu un pompier foarte bun. :)) Antreprenoriatul e o serie de mici incendii pe care trebuie să știi să le stingi repede. Și provocarea e să distingi care foc e mai mare și care arde mai repede pentru că pe acela trebuie să îl stingi primul. După aceea stai și analizezi ce l-a provocat și înveți să intervii mai rapid și mai eficient data următoare.
Ai recomanda lucrurile acestea și altor antreprenori la început de drum?
Da, dar în primul rând le-aș recomanda să încerce, să nu aștepte. Dacă ai o idee, apucă-te de ea, pune-o în practică. Chiar dacă nu îți iese din prima, vei învăța din mers. La fiecare pas, ai oportunitatea să ceri ajutor altor oameni. Lumea e deschisă să te ajute, așa cum e și STUP: nu știi să-ți deschizi o firmă, Regnet face asta pentru tine. Nu ai bani de marketing, ai discount-uri la parteneri ca să te poți apuca de promovare. Da, există niște costuri, dar sunt mult mai mici față de ce găsești pe piață.
Iar dacă nu ai capital, păstrează-ți jobul de zi cu zi cât să poți pune bani deoparte și să-i poți investi, până la urmă, în pasiunea ta, în lucrurile pe care vrei să le faci pentru că ești bun în domeniul tău.
Ce planuri ai pe viitor, ca antreprenor?
Vreau să extind Hello Donuts! în Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Pitești și să acopăr cam toată Oltenia. Cu cât am o piață de desfacere mai mare cu atât îmi pot recupera mai repede investiția. Cheltuielile operaționale vor fi mai mari, dar o să fac niște calcule, o să văd dacă rentează și dacă da, o să apuc de treabă.
Apoi, aș vrea să mă extind și la Botoșani pentru că am și acolo oameni potriviți. Eu îmi fac partea partea de oversight, de idee, de finanțare, dar e nevoie și de un management local bun dacă vreau să cresc. Overall, am în minte un medium-sized business la nivel regional. Pe lângă partea de deschidere francize, mai am o idee de business în domeniul energiei verzi, dar nu pot da mai multe detalii. Ce pot să-ți spun este că, la momentul potrivit, voi veni să o discut și pe ea în STUP.
Iar jobul în aviație îl voi păstra pentru că e “nebunia” mea. :)
Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început,hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.