În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât.
Cu ce se ocupă afacerea ta?
This Girl Can se ocupă cu crearea de jurnale transformaționale pentru femei, ca răspuns la o nevoie reală (a noastră, a femeilor) de a ne cunoaște mai bine. Dat fiind că suntem prinse excesiv între muncă și casă, nu ne mai luăm timp să ne întrebăm “oare mie îmi mai place viața pe care o trăiesc?”, „îmi mai place jobul la care merg?”, „îmi mai place de mine și de ceea ce fac?”. Aceste jurnale vin să le ajute să se re-cunoască, să își reamintească cine sunt și să le dea o nouă direcție cu privire la ceea ce vor să devină sau să realizeze.
Primul jurnal pe care l-am lansat conține 365 de întrebări – câte una pentru fiecare zi a anului – și abordează toate aspectele vieții, de la bani, relații, sănătate, planuri de viitor (și de rezervă), introspecție și multe altele. Este un tool valoros, care oferă claritate și o ocazie de regăsire, de reconectare cu sine și de a-și pune ordine în gânduri și sentimente, pentru a evolua.
Cel de-al doilea jurnal se axează strict pe educație financiară și e plin de exerciții și teme pentru sănătatea bugetului personal, pentru planurile și dorințele actuale sau de viitor.
Ce nevoie te-a adus la Stup?
Deși am lansat businessul acum șase luni și credeam că o să fie floare la ureche, s-a dovedit a fi un drum foarte provocator, presărat cu multe frici pe care a trebuit să mi le înving. Eu mă gândeam că voi crea un jurnal pe care îl voi duce în librării, iar de acolo munca mea se va fi terminat. După multe telefoane și mail-uri la care nu am primit răspuns, mi-am dat seama că eu trebuie să ies în față, că eu trebuie să îmi promovez munca, să îi fac reclamă, să creez content și să o iau practic de la zero. Cea mai mare frică a mea a fost cea de a vorbi în public sau în fața unei camere, lucru pe care speram să nu ajung să îl fac vreodată. Dar l-am făcut. Și îl fac. Și aici, și pe Instagram, și pe Tik Tok, la podcasturi și la oricare dintre evenimentele la care sunt invitată astăzi.
Totul mulțumită unui curs de comunicare la care am participat în Stup, care mi-a dat încrederea că pot să ies din zona de confort și să fac ce mi-am propus. Așa a crescut afacerea mea. Și așa mi s-au deschis uși la care nici nu aș fi visat.
Ce soluții de business ai luat din Stup și cum te-au ajutat?
În Stup am rezolvat problema pe care o întâmpinam cu serviciile de curierat. Înainte de a veni aici, lucram cu o platformă prin care plățile îmi ajungeau foarte greu în cont, uneori chiar și după o săptămână. Din cauza întârzierilor de plată, am ajuns în situația de a mă bloca cu banii, lucru destul de nefericit pentru un business la început de drum. Așa că am apelat la Woot ca să închei un nou contract cu Sameday și acum mă bucur atât de un tarif preferențial și de un om dedicat (mulțumită intermedierii Woot), cât și de faptul că problema întârzierii plăților s-a rezolvat: banii îmi intră în cont de pe o zi pe alta.
Din experiența ta de business, ce recomandare ai avea pentru antreprenorii la început de drum?
Ce le-aș recomanda antreprenorilor la început de drum este să renunțe la impresia că a fi one man show funcționează. Poate funcționa pe termen scurt, dar dacă ei vor îndeplini patru, cinci, șase roluri zi de zi, în foarte scurt timp vor ajunge la extenuare și chiar la dezgust față de propria afacere. Mai bine ar fi să ceară ajutorul unor specialiști pe fiecare ramură de business unde nu au competențele necesare. Nu spune nimeni că trebuie să angajeze profesioniști din primele săptămâni, dar pot apela la oameni care să îi ajute punctual, pe proiect. Personal, cred e important să lucrezi cu alții pentru a pune businessul în mișcare. Și e important pentru tine, ca antreprenor, să nu te blochezi în zeci sau sute de roluri în care nu ești (sau poate nu vrei și nu trebuie să fii) specialist.
Care a fost momentul tău “Aha” la Stup?
Momentul meu “Aha” la Stup a fost atunci când, la finalizarea cursurilor, am putut sta de vorbă cu speakerii: cu acei oameni mișto pe care îi urmăream pe internet, dar la care nu am crezut că pot ajunge vreodată. Mi-a plăcut că fiecare a stat de vorbă cu mine și mi-a răspuns cu deschidere și relaxare la problemele pe care le aveam. Și am mai avut un moment “Aha” când am aflat că un prieten apropiat și-a găsit în Stup, nu colaboratori sau clienți, ci chiar partenerul de afaceri. :)
Cum schimbi mindsetul de om pasionat de ceea ce face în mindset de antreprenor? Știm că toți oamenii sunt pasionați de un lucru sau altul, dar oare asta înseamnă că toți pot deveni antreprenori? (întrebare primită de la Mădălina și Florentina x MADAL Flowers)
Cred că îți trebuie mai mult decât pasiune pentru a fi antreprenor. Sigur, e important să crezi în produsele sau serviciile pe care le oferi, dar e nevoie și de o motivație puternică în spate. În cazul meu, motivația a venit dintr-o durere: aceea de a nu mai vrea să merg la un job unde nu aveam libertate, unde mă simțeam îngrădită, unde totul era inflexibil și unde nu puteam avea nicio contribuție reală. Abia acum, odată cu deschiderea afacerii, simt că am un rost, că pot face o schimbare în viețile oamenilor, că mă fac auzită și că am lucruri valoroase de dat mai departe. Deci, în viziunea mea, motivația interioară este cea care face diferența dintre pasiune și antreprenoriat și singura care te poate menține pe drumul acesta.
Lasă-ne o întrebare pentru următorul antreprenor?
Ce faci, ca antreprenor la început de drum, atunci când nu primești susținerea pe care o așteptai din partea oamenilor apropiați? Și cum depășești frica de judecată în momentul în care devii vizibil?
***
Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.