Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Înapoi la toate articolele
Interviu | Bogdan & Anda x Cozocake
0%

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât.    


Hello! Povestiți-ne puțin despre voi și despre afacerea voastră.

Anda: Noi suntem Cozocake, o afacere de familie care se ocupă cu prepararea cozonacilor și prăjiturilor - de unde vine și numele nostru. Când eram mică, o vedeam mereu pe mama super implicată în pregătirile pentru sărbători și toată migala ei în privința deserturilor m-a inspirat să îi duc pasiunea mai departe. Astăzi, businessul nostru reunește nu doar rețete de casă, ci ne reunește și pe noi ca familie.

Bogdan: Am început acum vreun an prin a ne promova prăjiturile, însă nu am avut un ecou foarte mare. Dar în septembrie 2023, când am făcut primul cozonac și l-am postat pe TikTok, cererea a explodat. Am crescut de atunci organic, fără publicitate, fără ad-uri plătite în social media. Produsele s-au “recomandat” de la sine. Și asta pentru că nu facem niciodată rabat de la calitate, lucru care se vede nu doar în aspectul dulciurilor noastre, ci se simte mai ales în gustul lor (care te reîntoarce la copilărie).


Ce găsesc oamenii la Cozocake?

Anda: Pentru că suntem o familie, vă pot spune ce pregătim în funcție de cum suntem împărțiți noi în laborator. Incercam oarecum sa combinam modernul cu traditionalul: eu mă ocup de tot ce ține de prăjituri (inclusiv brownies,cookies,eclere,diverse), Bogdan va fi pe partea de panini, mama rămâne maestră pe cozonaci, iar fratele meu va prepara cafele și cocktailuri pentru că e pasionat de zona de barista, iar noi ne dorim să oferim și băuturi (cafele, cocktailuri) potrivite pentru fiecare desert. Vom avea si panini, pentru cei care își doresc o gustare sărată.


Cât a fost investiția?

Anda: Investiția a fost în jur de 25.000 de euro, majoritatea banilor mergând către amenajarea locației și echiparea laboratorului.


Aveați vreo experiență anterioară în cofetărie?

Anda: În afară de pasiune și de tot ce am învățat stând pe lângă mama și pregătind deserturi cot la cot cu ea, nu am lucrat până acum în cofetărie. Eu vin din domeniul frumuseții, unde am fost tehnician micropigmentist, iar Bogdan a făcut ride-sharing, mod prin care am și ajuns la Stup.


Cum ați ajuns la Stup?

Bogdan: Într-o seară, am primit o comandă pentru a duce o clientă acasă. În mașină, s-a dovedit a fi chiar soția unuia dintre colegii voștri și dumneaei mi-a povestit despre serviciile pe care le oferă Stup. Mi s-a părut prea frumoasă coincidența, mai ales că eu făcusem research cu privire la Stup cu o seară înainte, căutând finanțare și sprijin pentru afacere. Întâlnirea cu dumneaei a fost, însă, convingătoare și decisivă pentru venirea noastră aici.


Ați deschis firma în STUP?

Bogdan: Firma a fost deschisă dinainte de a ajunge la Stup, într-o perioadă în care voiam să-mi extind activitatea de ride-sharing. Dar odată cu ideea de a face prăjituri, i-am adăugat alte coduri CAEN ca să putem ține și partea de resturant, bar, cafenea, cofetărie.


La ce servicii STUP ați apelat?

Bogdan: Noi am apelat la Just Ideas pentru serviciile de contabilitate de care aveam nevoie ca să înființăm punctul de lucru. Fără ele, nu puteam obține mai departe autorizațiile pentru deschidere. Dar pe lângă Just Ideas, am mai luat și semnătura electronică de la Namirial și ne gândim să începem și o colaborare cu The Yellow Creators pe partea de fotografie. Ne-ar scăpa de multe dintre bătăile de cap pe care ni le dau pozele și filmările pentru social media.


Ce v-a plăcut la partenerii aleși?

Bogdan: Partenerii Stup ne-au facilitat tranziția de la ce știam noi să facem la ce am ajuns să facem într-un mod atât de simplu și de ușor, încât n-am crezut că un business mai poate avansa în România de azi, având în vedere câte lucruri s-au schimbat pe plan fiscal doar în ultimele luni. Ne-au ajutat să înțelegem schimbările și cum să ținem pasul cu ele și au făcut totul cu răbdare, înțelegere și explicații clare.

 

Cum ați recomanda Stup?

Bogdan: Am recomandat Stup tuturor oamenilor cu care am intrat în contact și care tatonau terenul antreprenoriatului. Toți au rămas plăcut impresionați de ceea ce le-am povestit și mai ales de impactul pe care Stup l-a avut în businessul nostru. Însă, amuzant e că noi recomandam Stup de dinainte să ajungem aici. De la cursa aceea deloc întâmplătoare, Stup a fost mereu prezent în discuțiile pe care le-am avut cu alții despre firme, afaceri și activitatea noastră.


Ce planuri de viitor aveți pentru Cozocake?

Anda: Dorim să aducem produsele noastre pe mesele cât mai multor oameni și ne gândim să intrăm și pe zona de francizare la un moment dat. E singurul mod în care am putea să ajungem în Timișoara, în Cluj și în alte orașe din țară, dar mai avem de căutat soluții pentru a fi siguri că rețetarul nostru va fi respectat întocmai de oricine vrea să deschidă o franciză Cozocake.

***

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.


Alte articole
05 DECEMBRIE 2024
Interviu | Mihai x HOOD ReWear

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Mai mult