Invită-ți prietenii

Știi pe cineva la început de drum în afaceri? Ai un prieten antreprenor? Mai mulți? Spune-le și lor despre Stup!

Te rugăm să te asiguri că persoana pe care o recomanzi este de acord să ne comunici e-mailul său și verifică dacă l-ai scris corect.

Înapoi la toate articolele
Interviu | Andreea de la Andreea Geamănu Atelier Creativ
0%

În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât.   


Bună! Povestește-ne puțin despre tine.

Sunt Andreea Geamănu, am 28 de ani și sunt profă de arte (din pură pasiune și dorință) și artist plastic (tot din pură pasiune și dorință). :) Predau la școli de stat, la clase de gimnaziu, iar când vine vorba de partea artistică, de ceea ce fac eu în atelier, spun că lucrez în sticlă. Am început cu vitraliile și am ajuns să fac ceea ce în română se numește “sticlă de Murano”.

De unde pasiunea pentru artă?

De teamă că tata mă va da la Liceul Militar sau la cel Teologic – pentru că, altfel, nu păream să am prospecte fabuloase -, am ales să dau la Liceul de Arte (îmi place să desenez din clasa a cincea). Mi-am dat seama super devreme că vreau să fiu profă și era îmbinarea perfectă între un job cu o relativă stabilitate financiară și timpul de care aveam nevoie ca să mă ocup de propriile lucrări și să rămân în contact cu arta. Am continuat apoi cu studiile de licență și masterat la Universitatea de Arte din București, specializarea gravură.

Cum și când ai făcut trecerea către vitralii?

Ca mulți alții, în pandemie. Vitraliile au fost hobby-ul meu de balcon în acea perioadă. Fix cu o săptămână înainte de lockdown l-am târât pe proaspătul meu prieten - actualmente soț - la un curs de vitralii și mi-a plăcut atât de mult încât Imediat ce am terminat cursul mi-am cumpărat primul kit de vitralii. În pauzele dintre orele pe care le predam online pentru școală, am lucrat numai cu sticlă. La un moment dat, vitraliile mi-au depășit limitele balconului, așa că am făcut mutarea în atelier la finalul lui 2020.

Ce găsesc oamenii la tine în atelier?

 

În esență orice își pot imagina. :) Eu colaborez deja cu arhitecți pe partea de vitralii de interior și exterior pentru locuințe, atât pe tehnica clasică, cât și după cea modernă, Tiffany. Dar creez și obiecte decorative, de la vaze, tăvi, cutiuțe, mozaicuri până la bijuterii din sticlă de Murano. Totodată, la atelier îmbin vitraliile și cu pasiunea pentru predat, oferind cursuri celor care vor să învețe sau vor să ofere cuiva cadou o experiență inedită în lumea artistică a sticlei.

Cât a fost investiția în atelier?

Am cheltuit undeva la 4.000 de euro pentru a face atelierul utilizabil, apoi investițiile au venit ușor-ușor cu ajutorul prietenilor: la zilele de naștere și de Crăciun, le făceam liste cu lucrurile care îmi trebuiau pentru spațiu și, în loc să îmi cumpere cadouri fără rost, îmi dăruiau ceea ce chiar aveam nevoie.

Care a fost cea mai mare provocare?

Cea mai mare provocare a fost faptul că, muncind din pasiune, am ajuns să mă epuizez. Mă pierdeam în a învăța și a explora atât de multe lucruri încât ajunsesem să-mi fac vacanțele în atelier. Până când am înțeles că efortul trebuie dozat, iar atelierul nu e o destinație de călătorii 24/7.

Cum ai aflat de Stup?

Am aflat de Stup de pe paginile de Instagram ale altor artizani și artiști care au apelat la serviciile pe care le oferă. Unii dintre ei sunt chiar Contemporia (și ei parte din comunitatea voastră), de la care am prins curajul de a veni să întreb lucrurile care mă interesau: tot ce ține de legal, de contabilitate și de site/magazin online. Mai ales că amânasem deja vreo doi ani venirea la Stup și deschiderea businessului.

De ce ai amânat?

Mi-era teamă că mi se va cere să fac investiții mari și toate brusc, deodată. Ce mi-a plăcut la Stup e că mi s-a arătat că pot face totul etapizat, în ritmul meu, apelând la serviciile de care am nevoie atunci când mă simt pregătită. Asta mi-a dat siguranță, în egală măsură cu faptul că tot ce îmi trebuie sau îmi va trebui vreodată pot găsi aici.

La ce servicii Stup ai apelat?

Am apelat la Filip & Company pentru că am avut nevoie în primul rând de sfaturi pe partea de legal. Mi-am făcut o listă de întrebări și mi-a plăcut cât de deschiși au fost să mă asculte și să-mi răspundă la ele. Totul fără să mă simt prost că întreb orice îmi trecea prin cap.


Apoi, am avut o discuție cu cei de la DC Conta pentru a înțelege mai bine ce presupune deschiderea unui PFA versus unui SRL și ce costuri ar implica fiecare. Asta ca să pot lua o decizie finală în cunoștință de cauză.


Nu în ultimul rând, am luat semnătura electronică de la Namirial și acum sunt în plin proces de înființare a PFA-ului prin Regnet. Vreau să apelez și la serviciile de dezvoltare website în viitor, dar momentan le iau pe rând, un pic câte un pic, ca să nu mă sperii prea tare. :)

Cum ți s-au părut partenerii pe care i-ai ales?

Mi-a plăcut că nu m-au privit de sus și nici nu m-au tratat cu judecată pe motiv că n-aș avea cunoștințele necesare. Mi-au dat încredere că pot întreba orice și, dacă în alte contexte sau cu alte persoane (din afara Stupului), am simțit că trebuie să vin super pregătită și să întreb clar și punctual ceea ce vreau să aflu, aici  comunicarea a fost super ușoară. Partenerii Stup au reușit să descâlcească toate ițele din capul meu și mi-au explicat în cuvinte simple ce pot face ei din ce îmi doresc eu. Iar atunci când m-am încurcat în mail-uri sau proceduri, au fost super de gașcă și au revenit către mine cu remindere, fără să își dea ochii peste cap.

Ce te-a convins să alegi PFA și nu SRL?

Alegerea a venit ca o recomandare din partea DC Conta, după ce s-au uitat la nivelul afacerii mele (număr mediu de comenzi, profit, angajați etc). Iar în stadiul actual, chiar dacă taxele sunt relativ aceleași ca în cazul unui SRL, faptul că pe PFA îmi pot ține contabilitatea singură e un plus (și o economie binevenită).

Cum ai recomanda Stup?

Le-aș recomanda artiștilor și artizanilor să nu piardă doi ani de zile (ca mine) până să își deschidă o formă legală de funcționare. Și, chiar dacă sunt nehotărâți, să vină măcar la o întâlnire ca să vadă dacă li se potrivește. Pe mine m-a ajutat extrem de mult doar să pot vorbi cu cineva care mă ascultă și înțelege.

 ***

Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.

Alte articole

Vrei sa participi la un workshop antreprenorial?

În Stup găsești tot felul de evenimente.

Mai mult