În această serie de interviuri, te invităm să descoperi poveștile unor tineri ambițioși care, în privința antreprenoriatului, au trecut de la îndoială la încredere mai repede decât poți spune STUP. Pentru că au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze calea de la început. Și chiar mai mult decât atât.
Bună, Andrea! Povestește-ne puțin despre tine.
Sunt antreprenoare, timișoreancă la bază, dar mutată în București de vreo 14 ani. Am venit cu scopul de a rămâne aici – pentru că mi-a plăcut atunci orașul și îmi place la fel de mult și astăzi - și de a porni o afacere. În 2007, am terminat masterul la ASE, iar în martie 2010 am deschis businessul: Centrul 9Luni. Încă mă ocup de el după 14 ani de activitate și mă bucur că, alături de o echipă frumoasă de 11 oameni, putem oferi servicii cât mai complexe de educație prenatală pentru viitorii părinți: naștere naturală, alăptare, îngrijirea bebelușului.
Ce presupune mai exact activitatea centrului?
În primul rând, ne ocupăm cu organizarea de cursuri pentru gravide, de sesiuni de gimnastică prenatală, masaje prenatale, evenimente educaționale, campanii de conștientizare a depresiei postpartum și, de un an de zile, oferim și servicii doula postpartum. Asta înseamnă că, în cazul oricărei proaspete mămici, o persoană vine la ea acasă și o ajută cu tot ce înseamnă: baie, scutec, plâns, alăptare etc. Dat fiind că imediat după naștere mama este foarte vulnerabilă din punct de vedere emoțional, suntem aici să îi oferim tot sprijinul de care are nevoie.
Totodată, la Centrul 9Luni, încurajăm și susținem prin programele noastre educarea părinților cu privire la alăptare, creșterea gradului natural de alăptare, precum și introducerea profesiei de consultant în alăptare în nomenclatorul de meserii. Asta pentru că România are una dintre cele mai scăzute rate de alăptare din toată Uniunea Europeană, doar doi din 10 copii fiind alăptat la sân în primele șase luni și numai unul după prima jumătate de an.
Câte mămici ați sprijinit de la înființarea centrului?
La o medie de vreo 70 de mămici pe lună, cred că sunt vreo 12.000 care au trecut prin grija noastră în cei 14 ani de activitate.
De ce ai ales să deschizi un business în acest domeniu?
Pentru mine, viața intrauterină a fost mereu o curiozitate și un mister (așa cum încă este și pentru medicină, din foarte multe puncte de vedere). Venind dintr-o familie numeroasă, am văzut de mică ce înseamnă o naștere naturală sau alăptarea la sân și nu mi s-a părut niciodată ceva nemaiîntâlnit, nefiresc sau ieșit din comun. Dar alta a fost situația când am ajuns în București. Văzând cât de ruptă de normalitate era situația aici, în detrimentul părinților și al nou-născuților, am decis să mă implic și să caut să le fac tinerelor familii un bine cu tot ceea ce eu învățasem acasă. În 2010, când am deschis Centrul 9Luni, mai existau în România doar alte două centre asemănătoare. Astăzi, numai unul dintre ele mai funcționează.
Ce nevoie sau provocare te-a adus la Stup?
Nevoia de a învăța și de a construi legături noi cu oameni din zona de business m-a adus la Stup - pentru că în România nu ducem lipsă doar de educație prenatală, ci și de educație antreprenorială (școala nu te pregătește în această direcție). Așa că acum vreo doi ani, când am fost sunată de un reprezentant BT – eu fiind clientă BT din 2010 – și întrebată dacă nu vreau să vin aici, n-am ezitat nicio clipă: am venit și n-am mai plecat. Stup a devenit a doua mea familie. Într-atât de mult iubesc Stup încât, atunci când fiica mea nu mă aude vorbind despre el cu regularitate, mă întreabă dacă s-a întâmplat ceva, își face griji. :)
Ce ai învățat la Stup?
Am învățat foarte multe lucruri mulțumită programului Sprint în antreprenoriat la care am fost acceptată anul trecut. Față de cursurile rigide și scorțoase pe care le-am urmat acum 14 ani, s-au schimbat extrem de multe lucruri. Stup a dus educația antreprenorială la un alt nivel. Mie, programul Start în antreprenoriat mi-a deschis noi orizonturi spre creativitate, mi-a arătat că e ok să greșesc, că nu se întâmplă nimic rău și că pot merge mai departe, că pot avea curaj.
Ce te-a impresionat cel mai mult la Stup?
Îmi place foarte mult zona de educație pe care o oferă Stup, dar și accesul la specialiștii cu care poți discuta și prieteniile pe care le poți lega cu alți antreprenori. Există o comunitate foarte frumoasă aici, unde poți dezbate orice. Sunt extraordinare momentele în care ne întâlnim și vorbim unii cu alții pe limba noastră, când putem să ne spunem ofurile, provocările sau ne împărtășim satisfacțiile. Faptul că sunt parte din comunitatea Stup îmi oferă siguranță, dar și confortul că pot găsi rezolvare la problemele pe care le întâmpin. Până la urmă, suntem ființe sociale și, așa cum am evoluat pe planeta aceasta în grupuri, doar în comunități putem evolua și acum din punct de vedere al businessurilor.
Cum ai recomanda Stup?
Dacă ar fi să las un mesaj pentru posteritate, ar suna cam așa: “Băi, fraților, mergeți la Stup! E de neratat! Nu puteți fi antreprenori și să nu treceți pe aici. N-aveți idee cât pierdeți. E de venit, de văzut, de trăit. Nu există alternative mai bune. Nu există alternative, punct.”
Dar cred că cea mai convingătoare recomandare ar fi, de fapt, rezultatele de business. În 2023, după primul an de Stup, Centrul 9Luni și-a dublat cifra de afaceri, iar în 2024, deși credeam că vom încheia cu 120.000 de euro, am atins lejer 150.000.
Dincolo de numere, Stup e benefic și pentru dezvoltarea personală, pentru încrederea în sine, iar deschiderea spre nou este cea mai bună investiție pe care poți să o faci pentru tine și afacerea ta. Lumea e extrem de dinamică, de schimbătoare, iar a ține pasul cu ea, a deveni creativ și a-ți dezvolta reziliența înseamnă să-ți asiguri viitorul. Pentru că altfel, stagnarea e moarte sigură pentru un business. Stup te ajută să previi acest lucru.
***
Dacă și tu ai o afacere sau idee de business la început, hai cu ea în Stup! O super comunitate de specialiști dedicată ție și afacerii tale te așteaptă aici.